Bordtennisspelaren Matilda Ekholm.
Bordtennisspelaren Matilda Ekholm.

När Matilda Ekholm till slut fick spela en OS-match så såg hon till att vinna direkt.Men det blev en premiärpärs mot Wu Yue, USA. Ekholm vann till slut med 4–2 i set.

Matilda Ekholm, rankade 52:a i världen, gick som de övriga svenskarna in i andra omgången i singelspelet i OS. Vägen till OS-spel har varit lång. Hon har knackat på dörren två gånger tidigare, och inför OS i London gick Svenska bordtennisförbundet till och med till domstol för att Sveriges olympiska kommitté (SOK) nobbade Ekholm, som hade kvalificerat sig internationellt.

– Många tror väll att jag har gått runt och tänkt på OS under alla de här åren, men jag älskar att spela pingis och det gör jag ju på andra tävlingar också. Så man kan inte hänga upp allt på OS, säger Ekholm efter sin lyckade OS-debut.

Sex täta set

Nu vann den 34-åriga östgötskan efter en lika mental som fysisk kamp mot en tuff och tät motståndare.

– Hon spelade riktigt bra, så jag fick slita hårt. Det kändes ungefär som ett vanligt stort mästerskap men inramningen blir annorlunda, så jag var extra nervös, det måste jag säga. Jag var ganska stel och framför allt backhandspelet stämde inte.

Ekholm tappade första set med 9-11. Men vid underläge 6–8 i andra set tog hon fem raka bollar och setet. Trots fortsatt krampaktigt spel vann Ekholm tredje set med 11–8. I fjärde set rann det snabbt iväg för svenskan, som föll med 5–11. Ekholm kontrade med 11–6 efter att ha gått fram till 6-0 och i sjätte set vände Ekholm 2–6 till 8–7 och säkrade sin seger efter 12–10 på sin andra matchboll.

Världselvan väntar

I nästa omgång väntar Kinafödde sydkoreanskan Jeon Jihee, rankad 11 i världen.

– Hon är vänsterhänt och riktigt snabb. Jag måste försöka hitta mitt spel. Nu är premiärmatchen över och nu är jag inne i det. Träningen har känts mycket bättre, på slutet har jag varit i mitt livs form och det fick jag inte ut idag. Däremot var huvudet fantastiskt bra. Det var därför jag vann.

De övriga tre svenskarna, Li Fen samt Pär Gerell och Kristian Karlsson i herrsingel, går in i turneringen under söndagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset