Mikael Backlund. Arkivbild.
Mikael Backlund. Arkivbild.

Alla kan bli nervösa.Så även en 27-åring som har spelat närmare 400 NHL-matcher.– Ja, det var lite "nervigt" i början, säger Mikael Backlund.

Kort efter första ispasset med Tre Kronors World Cup-lag sitter Mikael Backlund i omklädningsrummet med ett stort leende på läpparna.

Inledningen på träningen var inte lika rolig.

– Jag gjorde fel redan på första övningen, säger han.

– Jag stod längst fram i ledet och så gjorde jag fel... Då blev inte Rikard (Grönborg, förbundskapten) så glad. Det blev en tung start men det vara bara att komma igen. Det gick bättre med tiden och nu är jag inne i det.

Sett upp till Sedinarna

Anledningen till att det blev fel?

Backlund var nervös.

27-åringen har sett upp till Henrik Lundqvist, Daniel Sedin och Henrik Sedin – och helt plötsligt stod han på samma is och tränade med sina förebilder.

– Numera spelar jag mot allihop under säsongen men sedan jag var liten har jag kollat på Sedinarna. Det är kul att få vara här med dem och Henrik Lundqvist. Det är de tre som sticker ut. Jag var yngre när de slog igenom, så jag har kollat på deras resa, säger han.

"Ska njuta"

Så sent som förra veckan trodde inte Calgaryspelaren att han skulle få spela World Cup. Men när Henrik Zetterberg lämnade återbud på grund av en knäskada fick 27-åringen en plats i truppen.

– Jag ska njuta av varje dag. Det är första gången jag får spela en sådan här stor turnering. Det ska bli väldigt spännande och roligt, säger han.

TT: Var passar du in någonstans?

– Vi får se. Jag kom in sist men är här precis på samma villkor som alla andra. Det gäller att jag tar för mig nu när jag har fått chansen, och sedan får vi se vad som händer. Det är Rikards beslut, säger Mikael Backlund.

Utöver Zetterberg har även Niklas Kronwall, Robin Lehner och Alexander Steen tvingats tacka nej till World Cup. Jhonas Enroth, Hampus Lindholm och Rikard Rakell har precis som Backlund anslutit.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset