Nevs kan vara räddningen  för Trollhättan Ricky Karlsson, jobbar med bemanning i Norge, Trollhättan, och Louise Lundholm, studerande, Trollhättan: – Förhoppningsvis nyanställning på 250 ingenjörer, men tror inte på större tillväxt i Trollhättan. Kanske blir det tillverk- ning i utlandet.
Nevs kan vara räddningen för Trollhättan Ricky Karlsson, jobbar med bemanning i Norge, Trollhättan, och Louise Lundholm, studerande, Trollhättan: – Förhoppningsvis nyanställning på 250 ingenjörer, men tror inte på större tillväxt i Trollhättan. Kanske blir det tillverk- ning i utlandet.

När köpet av Saab nu är färdigt letar man för fullt efter nytt folk – och enligt planen ska den första elbilen rulla ut ur Trollhättan om 18 månader.

Sjuttiofem personer har redan blivit erbjudna jobb på Nevs (National Electric Vehicle Sweden) Saabfabrik i Trollhättan. Enligt företaget handlar det om anställningar inom ledning, produktion, underhåll och säkerhet. 

– Nu har vi fokus på att rekrytera ingenjörer och därefter kommer vi att rekrytera för produktionen, säger Mattias Bergman, talesperson för Nevs.

Sammanlagt förlorade drygt 3 700 jobbet i samband med konkursen, inklusive Saabs underleverantörer, uppger arbetsförmedlingen. De flesta före detta Saabanställda som tillhör IF Metall (drygt 1 400) har återanställningsrätt på fabriken fram till den 22 april, men bara ett fåtal har  blivit erbjudna jobb, enligt Leif Håkansson, ombudsman för IF Metall. 

Han tror dock att många kommer att bli erbjudna jobbet tillbaka. Trots att Nevs ska producera elbilar så behövs mycket kunnande från gamla Saab.

Fordonsforskaren Mikael Wickelgren på högskolan i Skövde tror att Nevs kommer att satsa stort efter köpet och inte nöja sig med småskalig produktion i Trollhättan. 

Tobias Andersson Åkerblom

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset