Här har terrordöden dragit fram.
Här har terrordöden dragit fram.

Minst åtta personer har dödats och elva skadades i New York efter att en mindre lastbil kört över människor på en cykelväg på nedre Manhattan. En 29-årig som flydde från fordonet sköts i buken av polis och arresterades. Amerikanska medier säger att mannen heter Sayfullo Saipov, en invandrare från Uzbekistan som kom till USA år 2010 och hade bosatt sig i Florida.

Kort efter 15 00 lokal tid körde ett fordon – en så kallad pickup truck som hyrdes från Home Depot – på cyklister och fotgängare medan de tog sig fram längs en cykelväg på nedre Manhattan. Fordonet krockade sedan med en skolbuss och tvingades att stannade. Föraren tog sig ur fordonet, bar två handeldvapen synligt och ropade ”Allahu Akbar”. Poliser som befann sig precis i närheten kunde oskadliggöra mannen genom att skjuta honom i buken och sedan gripa honom.

Fordonet som användes under attacken. Foto: REUTERS/Andrew Kelly

Att det rör sig om ett terrordåd verkar det inte råda något tvivel om. Redan de första officiella kommentarerna pekade tydligt på det. New Yorks borgmästare Bill de Blasio sa: ”En feg terrorhandling riktad mot oskyldiga civila. Vi vet att denna attack var avsedd att bryta vår anda. Men vi vet också att New York-bor är starka, New York-bor är motståndskraftiga och vår anda kommer aldrig att knäckas av våldshandlingar eller en handling som är avsedd att skrämma oss”.

New York-polisens (NYPD) James O’Neill beskriver händelserna: ”De döda och skadade gick bara och strosade, gick hem från jobbet eller från skolan eller njöt av eftermiddagssolen på sina cyklar. Det här är en tragedi av stor betydelse för många människor, för många familjer här i New York”.

Den misstänkte terroristen grips av polis. Foto: YouTube/Tawhid Kabir via AP

Ett vittne som identifierade sig själv som ”Eugene” berättade för ABC Channel 7 att han såg en vit pickup truck som körde snabbt ner på cykelvägen vid West Side Highway, nära Stuyvesant High School, i full fart och körde över ett antal människor. Han rapporterade också att han hörde nio eller tio skott.

Dödliga spår efter terror. Foto: Facebook/Chris Landry via REUTERS

Ett annat vittne, som presenterade sig som ”Frank”, berättade för det lokala tv-nätverket NY1 att han hade sett en man som kör runt ett korsning och hörde fem till sex skott, ”Jag såg att han hade något i handen, men jag kunde inte säga vad det var. Men andra i min närhet  sa att det var en pistol. När polisen sköt honom började alla springa och det blev panik. När skottlossningen var över försökte jag se igen, men då var killen redan nere.”

Den misstänkte terroristen sekunder innan gripandet Foto: YouTube/Tawhid Kabir via AP

President Trump har hittills skickade ut två tweets om attacken: ”I NYC, ser ut som en ännu en attack av en mycket sjuk och upprörd person. Alla myndigheter följer detta noga. INTE I USA!”, och ”Vi får inte tillåta ISIS att återvända eller komma in i vårt land efter att vi besegrat dem i Mellanöstern och på andra ställen”.

Mer information och kommentarer om attacken kommer hos Metro under natten och morgonen.

Cykelbanan där attacken skeede. Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Vad vet vi om den misstänkte New York-terroristen?

Den misstänkte i attacken i New York har identifierats som Sayfullo Habibullaevic Saipov,  en 29-årig uzbekisk medborgare som kom till USA år 2010.

Saipov, som sköts i buken av en polis när han arresterades, opereras just nu på sjukhus i New York. Innan operationen kunde polisen prata med honom, men något regelrätt förhör genomfördes inte.

Saipov senaste adress i USA var i Paterson, New Jersey. Innan dess har han haft en adress i Florida.

På en papperslapp som polisen hittades inuti lastbilen ska Saipov ha klargjort att han sympatiserar med ISIS och att attacken är utförd i deras namn.

Enligt New Yorks guvernör Andrew Cuomo tyder allting på Saipov planerat och utfört attacken ensam.

Se rörliga Bilder från BBC när Saipov grips.

Källa: CNN

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset