Neymar. Arkivbild.
Neymar. Arkivbild.

Spanska åklagare vill skicka Barcelonas brasilianske fotbollsstjärna Neymar i fängelse i två år för skattebrott och bötfälla honom med motsvarande 97 miljoner kronor.

Neymar anklagas för att inte ha skattat för delar av övergångssumman som han fick när han gick från Santos till Barcelona 2013. Övergångssumman uppgavs då vara 57,1 miljoner euro, varav 40 miljoner euro gick till ett företag som Neymars familj äger. Spanska myndigheter anser att den verkliga övergångssumman var på 83,3 miljoner euro. Det brasilianska investmentbolaget DIS, som tidigare delägde Neymar, anser att de blev lurade på sin andel av övergångssumman och har krävt att Neymar ska stängas av från all fotboll under rättsprocessen.

Åklagare vill även döma Barcelonas förre ordförande Sandro Rosell till fem års fängelse för bedrägeri och korruption.

I Spanien omvandlas fängelsestraff under två år till villkorlig dom om förövaren inte tidigare är straffad och det inte handlar om våldsbrott. Tidigare i år har en annan Barcelonastjärna, argentinaren Lionel Messi, dömts till 21 månaders fängelse och dryga böter för skattebrott. Messi har överklagat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset