USA:s Patrick Kane är en av storstjärnorna som gärna spelar både World Cup och OS.
USA:s Patrick Kane är en av storstjärnorna som gärna spelar både World Cup och OS.

OS i Pyeongchang 2018 kan avgöras utan NHL-spelare.Lösningen: World Cup.Turneringen ser just nu ut att bli den enda där NHL:s stjärnor ställs mot varandra i landslagströjorna.

OS-ishockeyn i Nagano 1998, Salt Lake 2002, Turin 2006, Vancouver 2010 och Sotji 2014 var turneringar fyllda av NHL-spelare. Det var något som blev möjligt då Internationella olympiska kommittén, IOK, stod för kringkostnaderna och NHL gick med på att göra ett uppehåll i grundserien.

I dagsläget vill inte IOK betala för att få NHL-spelare till OS.

Hur blir det då i Pyeongchang 2018?

Ja, det är en fråga som det fortfarande förhandlas kring mellan NHL, IOK och Internationella ishockeyförbundet, IIHF.

I dagsläget verkar parterna vara långt ifrån en lösning.

Anledningen är pengar.

"Liknande känsla som OS"

Gary Bettman, NHL-kommissionären, har tidigare sagt att det handlar om enorma summor och René Fasel, IIHF:s ordförande, har konstaterat att förhandlingsläget inte ser allt för bra ut.

Med andra ord kan World Cup, som nu är tillbaka efter tolv års uppehåll, bli den enda turnering som avgörs med NHL-spelare. Och redan nu finns det planer på ytterligare en turnering.

– Att vara här i World Cup ger en liknande känsla som man får i OS, speciellt nu när det avgörs här i Toronto, ishockeyns Mecka, och med all uppmärksamhet, säger USA:s Patrick Kane.

– Men jag tror många av oss fortfarande vill spela i OS, och med World Cup mellan gångerna känns det spännande att spela internationell hockey igen.

Daniel Alfredsson, en av Tre Kronors rådgivare, ser även han fram emot turneringen.

– World Cup är en turnering som inte har varit med särskilt länge, men i och med att den nu spelas i Toronto tror jag att den blir väldigt rolig för spelarna, säger han.

– Framför allt för att det är med alla de bästa spelarna i världen. Alla har bra förutsättningar med träningsläger och träningsmatcher, så att man får spela ihop ett lag. Det gör att man är i toppform direkt gentemot hur det ser ut i OS och VM då NHL-spelarna kommer in sent.

Kanada är favorit

TT: Vilket lag ser du som favorit?

– Som jag känner, och det tror jag de flesta också gör, har Kanada det bredaste laget. De är favorit. De har vunnit VM och OS de senaste gångerna, säger Alfredsson.

– Men när det är en kort turnering kan mycket hända. I en match tror jag alla lag känner att de kan slå alla.

TT: Vilket lag kan överraska?

– Jag tror att Nordamerika U23 kan bli farligt. De har kanske inte erfarenheten men jag tror att det kommer bli ett lag som kan överraska.

TT: Och hur ser det ut för Sverige?

– Jag gillar vårt lag väldigt mycket. Det är ett spelande lag, rörligt lag. Får vi det att stämma tror jag att vi kan bli farliga.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset