Halloween är en märklig kväll, då barn klär ut sig till spöken och skelett, och vuxna med barnasinnet i behåll har halloweenfest där man kan klä ut sig till allt från sexig bebis till pizza. Eller, som Lindsay Lohans karaktär Cady Heron uttryckte det i filmen Mean Girls: "Halloween är den enda dagen på året när en tjej kan klä sig som en slampa och ingen annan tjej kan säga något om det".

► LÄS MER: Tolv svenska halloweendräkter som stinker sexism

Jag var på en halloweenfest förra året där säkert hälften av tjejerna var någon form av kattdjur. En tjej bar en kort svart klänning med streck ritade i halva ansiktet. En annan dök upp i höga klackar, en korsett och en svart ögonmask. Hon var utklädd till catwoman. Inte för att någon på festen egentligen visste vem det är. Men det ser ju bra ut. Killarna hade gått in för lite mer komfort. En hade dragit på sig ett operationsställ där stänk av fejkat blod lös rött mot det gröna tyget. "Det är som att ha på sig en pyjamas", berättade han belåtet.

Halloween. Högtiden då killar klär ut sig och tjejer klär av sig. Hur fan blev det så här? Det som stör mig med maskeradkulturen på halloween är att det aldrig verkar bli rättvist mellan könen. Kan man verkligen säga att feminism inte behövs när tjejer ser det som självklart att de måste anspela på sex när de klär ut sig för halloween?

Och killarna? De behöver inte försvara sin plats på festen med sitt utseende, precis som de inte behöver med sin plats i samhället, i sociala sammanhang, eller inom kulturindustrin. Debatten kan inte begränsas till att handla om att vi kvinnor minsann ska få ha på oss vad vi vill. Det är en icke-fråga, självklart får vi det. Men varför väljer vi att ta på oss det vi gör? Och varför blir vissa så arga när man belyser de här problemen? Jag vill inte hindra någon från att ha en bra fest. Jag vill stoppa den sexism som enbart hämmar oss kvinnor. Halloween erbjuder inte privilegiet att få klä sig som en slampa utan att andra tjejer får säga något om det. Halloween återspeglar patriarkala maktstrukturer där tjejer bara kan klä ut sig genom att anspela på sex. Och jag tänker säga något om det.

► LÄS MER: "Tack Sverige, ni gjorde mig till feminist"

När jag ser mina kill- och- tjejkompisar bredvid varandra på halloween är det en av de tydligaste återspeglingarna jag sett av hur vi kvinnor alltid måste göra oss till. Att vårt primära mål på den här festen är att se bra ut. Det tycker jag återspeglar ett icke jämställt samhälle där män kan vara mäktiga, roliga, och viktiga, medan tjejer är snygga eller inte snygga. Som om vår roll i den här världen vore att behaga män. Men vi behöver inte försöka behaga någon.

Försök inte bara vara snygg. Försök vara vild, och ostoppbar, och passionerad. Snygg räcker inte till för att definiera en kvinna.

Lovisa Hellberg

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset