Hallå Viking,

Jag minns dagen jag förstod att det här landet inte är tryggt för flickor, tjejer och kvinnor. Jag var sex år gammal. Det var en vårdag på förskolan i Nacka. En flicka i min egen ålder satt i förskollärarens knä och grät. Flickan hade varit på väg hem, men så hade en blottare ställt sig i vägen. Händelsen krossade min bild av verkligheten, och än har den inte reparerats. Tvärtom har den krossats om och om igen. När jag var tolv år var det min tur. En man tafsade på mig när jag stod i en matkö på Vattenfestivalen. När jag var 13 år blottade sig en man för mig och mina kompis på en strand i Båstad. När jag går på fotboll är jag rädd, för män i grupp skapar kaos om matchen inte går som de vill. På väg hem från krogen ska nästan alltid berusade män sätta sig ner bredvid en på bussen och ”snacka lite”. Varje morgon när jag vaknar upp och scrollar genom nyhetsflödet möts jag av artiklar som handlar om hur män mördat, rånat och våldtagit.

► LÄS MER: Demonstrationer i Stockholm – tre gripna för misshandel

Det här har varit min verklighet i 23 år, och precis som många andra kvinnor i landet har jag försökt att berätta hur otryggt det faktiskt är att leva i ”ett av världens mest jämställda länder” – om och om igen. Men inte många män har lyssnat. Förrän nu. Efter rapporteringarna om att ett stort antal övergrepp på tjejer ägt rum i bland annat Köln, Kalmar, Malmö, We are Sthlm och på badhus som Eriksdalsbadet, har plötsligt kvinnors rätt att känna trygghet blivit många mäns allra viktigaste fråga att engagera sig i. Och det gör mig glad. För det behövs. Situationen har alltid varit illa för oss, och nu kanske den förvärras. För vi kan inte blunda för att vi på mycket kort tid har fått en obalans i könsfördelningen (sedan 2014 sägs det gå 123 killar på 100 tjejer vilket är en större obalans än den i Kina) på grund av att 71 procent av migranterna är män. Vad får det för konsekvenser att leva i ett mansdominerat samhälle? Ett samhälle där många unga män dessutom lever i utanförskap? Vem vet. Kanske ännu mer brott riktad mot kvinnor? Så jag förstår att många svenska män vaknar upp nu, för det här är en ny situation. Men, du nyfrälste man, jag ber dig bara om en sak, och det är att du ställer dig själv frågan: Varför? Varför bryr du dig om kvinnor? Ser du bara det onda män från andra länder gör oss? Eller kan du också känna ilska över vad svenska män gjort i alla tider och gör än i dag?

► LÄS MER: Cissi Wallin: "Sluta dalta med tafsande grottmän på krogar och badhus"

Med anledning av det som inträffade häromdagen på Sergels torg, när ett gäng som kallade sig själva för vikingar, sprang runt och spöade personer med ”utländskt utseende”, har det nämligen blivit allt mer uppenbart att det finns många män i det här landet som egentligen inte alls bryr sig om kvinnors situation. Nej, i själva verket handlar det bara om att de "pinkar" revir. De vill ha ensamrätt. De och inga andra män ska få tafsa på kvinnor på dansgolvet, de och inga andra män ska få stöka runt på stan, de och inga andra män ska få dregla och busvissla på tjejer. Dessa mäns beteende är inte bara främlingsfientligt, utan visar också hur primitiva vissa hjärnor fortfarande tycks vara. Vikingar kallar de sig själva för, jag tycker grottmänniskor passar bättre.

Leone Milton

Journalist som bland annat driver Bianca & Leones lyckopodd

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset