Jag lärde mig ett nytt ord härom veckan: Speciesism.

Det är precis som rasism och sexism att systematiskt värdera, bedöma och behandla någon baserat på vilken kategori denna någon faller under. Att tänka och agera speciesistiskt är att värdera och behandla varelser olika beroende på vilken art de tillhör.

I vår kultur tycks människan värderas högst bland arterna. Vi tar oss rätten att spärra in och tortera icke-mänskliga djur för att äta upp dem och det som de producerar. Vi tvingar exotiska djur att leva i tristess och lidande för att vi ska kunna titta på dem ibland. Vi väljer att dräpa dem vars hud vi kan värma oss i. Och vi rättfärdigar plågsamma experiment på icke-mänskliga individer, då dessa laborationer kanske kan bota våra sjuka kroppar.

Mina favoritdjur är hundar, späckhuggare och möss. Jag tycker att den finaste ögonfärgen är ljusbrun. Men mina personliga preferenser har ingen relevans i frågan om vem som förtjänar att leva ett värdigt liv.

Den 24 april är det Försöksdjurens dag. En dag då vi uppmärksammar hur illa vi människor behandlar andra djur för att bedriva forskning. Tillsammans kan vi göra förändring. Gör din röst hörd i dag, åt dem som inte kan tala själva. Stoppa djurplågeriet!

Anja

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Insändare