En scen i årets julkalender har lett till moralpanik bland Sveriges föräldrar. Orsaken till uppståndelsen är att en av karaktärerna nämner att snoppen åker in i snippan och att det kallas "vuxenskönt". Det är absolut inget konstigt med det, vi borde snarare prata mer med barnen om sex, skriver småbarnsmamman Emelie Andersson.

Jag trodde faktiskt att vi hade kommit längre i Sverige.

Jag menar, Sverige ska ju vara ett så himla modernt och framåt land. Men när det kommer till sex, och framför allt att prata om sex med våra barn, så kryper vi in i våra grottor, drar för den stora stenen för ingången och stannar därinne i mörkret.

Vad är det som är så farligt med att prata om sex med sina barn? De har tydligen nämnt i julkalendern att snoppen åker in i snippan och att det kallas för vuxenskönt och jag ser folk som rasar över detta. HERREGUD. Hur knullar ni då? Är det inte så ett samlag går till?

► LÄS MER: Föräldrar rasar mot "vuxenskönt" i julkalendern

Jag kanske är dum, men är inte sex bland det mest naturliga som finns? Är det inte bra att det pratas om det på ett normalt sätt? Avväpna det hela, liksom. Eller är det bättre att förbjuda och undvika att prata med barnen om det, så att det googlas en massa i stället? Inte undra på att ungarna blir porrskadade. Men det läskigaste av allt är att många på riktigt verkar tro att våldtäkter, tonårsgraviditeter och det faktum att folk har många sexpartners beror på att vi pratar om sex med våra barn. Jag blir mållös. För jag har väldigt svårt att tro att ett avsnitt i julkalendern som kan leda till en öppen och ärlig dialog om sex hemma leder till tidig debut och tidiga graviditeter. Tidig sexualundervisning och öppenhet kring sex har väl snarare lett till exakta motsatsen? Senare sexdebut och säkrare sex.

Ju mer vi pratar och ger kunskap till barnen om sex, desto säkrare sex. Endast med kunskap kan vi minska antalet sjukdomar, oönskade graviditeter och våldtäkter – inte genom att krypa in i grottan och dra för stenen. Det är när vi inte pratar som det blir problem. Sex är någonting som vi varken kan eller bör skydda våra barn ifrån.

Då anser jag att det är bättre att vi tar chansen att lära våra barn, i stället för att de lär sig från Flashbacks sexforum, som för mig visar en väldigt skev bild. Det här behövs mer nu än i någon annan tidsålder, när all information i världen ligger inpaketerad i en smartphone i vår ficka. Om du tycker att det är jobbigt att prata om sex med dina barn så kanske du borde fråga dig vad du har för inställning till sex. Vad och hur fick du lära dig? Var det kanske från en VHS-kassett du hittade längst in i föräldrarnas strumplåda? Eller var det från någon som tog dina tankar på allvar? Vad tror du själv hade varit bäst?

► LÄS MER: Barnen bjuds på öl i julkalendern – nu anmäls den

Jag tror att det är väldigt få som har haft en bra sexualupplysning i sitt liv, oavsett om vi pratar om skolan eller hemmet. Jag kom själv ihåg att undervisningen i skolan fnissades och skämtades bort. Vi fick se hur könen ser ut i genomskärning, och så fick vi se avskräckande exempel på hur könssjukdomar kan se ut.

Kunskap kommer aldrig att förstöra barnen, kunskap kommer att leda till att våra barn blir medvetna och själva kan avgöra vad som är okej och inte.

Emelie Andersson

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset