Nick berättade för ABC News om sitt tillstånd i programmet 20/20.
Nick berättade för ABC News om sitt tillstånd i programmet 20/20.

För Nick innebär fyllekäk något helt annat. Han lider av en ovanlig åkomma som gör att han blir full på pommes frites och mackor.

Amerikanen Nick Hess kan bli full utan att dricka en droppe. Han är i praktiken ett levande mikrobryggeri som omvandlar all stärkelse till alkohol.

Först hade Nick ingen aning om varför han plötsligt kunde må illa, få huvudvärk eller bli berusad.

– Det var   jättekonstigt, jag kunde äta kolhydrater och helt plötsligt betedde jag mig larvigt och vulgärt. Varje dag i ett år vaknade jag och spydde, berättar han för BBC.

Familjen trodde att han hade alkoholproblem och var säkra på att han hade en hemlig spritgömma hemma, men även när Nick och hustrun varit tillsammans hela dagen och hon visste att han inte druckit luktade han sprit och betedde sig berusat.
 
En hel drös läkare undersökte Nick men kunde inte komma på vad som var fel med honom.

Först efter en ovanligt stabbig måltid kunde man konstatera att han led av det ovanliga tillstånd som på engelska  kallas ”auto-brewey syndrome” .

En onormalt hög koncentration av jästsvampen Saccharomyces cerevisae har pekats ut som boven i dramat. 

Organismen kan leva i tarmarna och omvandlar stärkelse till alkohol precis på samma sätt som vid jäsning av öl eller vin. Normalt sett hålls jästen i schack av bakterier men i vissa fall kan den ta överhanden.

– Han hade 400 procent mer jäst i magen än han borde ha, säger läkaren Anup Kanodia som undersökt Nick till BBC.

Om han frossar i kolhydrater kan promillehalten sticka iväg tills den motsvarar sju snapsar. 

Med hjälp av svampdödande medicin och LCHF-diet har han kunnat hålla sig nästan nykter, men säger att han får känning ett par gånger i månaden.

I Sverige har tillståndet använts som försvar i rätten för en person som åkt fast för rattfylla. Rätten godkände först förklaringen men efter att beslutet överklagats dömdes mannen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset