Nick Cave står i fokus i dokumentärfilmen "Nick Cave: One more time with feeling", som visas över hela världen den 8 september. Arkivbild.
Nick Cave står i fokus i dokumentärfilmen "Nick Cave: One more time with feeling", som visas över hela världen den 8 september. Arkivbild.

Nick Cave hade precis börjat spela in sitt nya album när hans tonårige son Arthur dog i en olycka. På natten till fredag släpps albumet – och på torsdag visas filmen "Nick Cave: One more time with feeling" en enda gång på biografer världen över.

– Jag tilltalas av det perversa i att göra en film som bara ska visas en gång, säger regissören Andrew Dominik till TT.

Han har tidigare gjort spelfilmerna "Chopper", "Jesse James" och "Killing me softly". Han har känt Nick Cave i 30 år och det var Cave som bad honom göra den nu aktuella dokumentären. Dominik och hans team filmade inspelningen av albumet och gjorde långa intervjuer med Cave och dennes hustru Susan.

Känslosam film

Resultatet har blivit en mycket känslosam film, rakt igenom präglad av sorgen efter sonen, som för drygt ett år sedan avled i en fallolycka nära hemmet i Brighton.

– Vi gjorde en överenskommelse, där jag sade att han kunde få ta bort vad han ville. Det var min möjlighet att få filma allt. När filmen var klar var det några saker han ville ta bort, men vi kände att det inte skulle förändra någonting, så allt fick vara kvar.

Att Cave ville göra filmen berodde till viss del på att det skulle vara hans möjlighet att göra promotion för "Skeleton tree" utan att behöva tala med någon. Albumet är präglat av Arthurs död.

Del i sorgearbetet

Men det berodde också på att han trodde att det skulle kunna vara effektivt som en del i sorgearbetet.

– Fast jag undrar om det verkligen hjälpte honom. Det han och Susan har varit med om är någonting så traumatiskt att det aldrig går att komma över. Hans eget liv har inte tagit slut, men katastrofen har förändrat det för evigt.

Filmen ger inte många detaljer kring Arthurs död, och Dominik säger att det är en film som kräver förkunskaper.

– Den är inte gjord för en bred publik. Den är gjord för dem som gillar Nick Cave, och om man gör det, så vet man vad som hände.

Visas i Sverige

I Sverige kommer "One more time with feeling" att nu på torsdag visas på 26 biografer runtom i Sverige, från Umeå i norr till Malmö i söder. Men för dem som missar den finns det troligen fler möjligheter.

– Jag skulle inte bli förvånad om den förr eller senare kommer att släppas på dvd och blueray, säger Dominik.

Hans nästa film fokuserar på Marilyn Monroe och baseras på Joyce Carol Oates roman "Blonde". Vad kan han säga om den?

– Ingenting.

Claudio Onorati
Regissören Andrew Dominik är på filmfestivalen i Venedig för att prata om sin dokumentärfilm "Nick Cave: One more time with feeling".
Laurent Gillieron
"Nick Cave: One more time with feeling" skulle egentligen ha blivit en konsertfilm, men blev ett slags sorgesång över Nick Caves avlidne son Arthur. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset