Colin Kaepernick som var den första att protestera genom att ställa sig på knä under nationalsången har varit arbetslös sedan i mars då hans kontrakt med San Francisco 49ers löpte ut. Nu stämmer han ligan.
Colin Kaepernick som var den första att protestera genom att ställa sig på knä under nationalsången har varit arbetslös sedan i mars då hans kontrakt med San Francisco 49ers löpte ut. Nu stämmer han ligan.

Stämningen lär inte leda till något, rent rättsligt. Men motivet är troligtvis mer politiskt grundad, skriver Metros NFL-expert Niclas Crammer om Colin Kaepernick som varit arbetslös sedan i mars och nu stämmer NFL och dess ägare.

Det är ”collusion” (”maskopi”) menar Colin Kaepernick och han har en poäng.

Stämningen kommer lägligt, endast ett par veckor efter att president Trump gått ut på twitter och attackerat spelare som inte står under nationalsången, och dessutom uppmanat klubbägare i NFL att sparka spelare som trotsar.

En kort sammanfattning: Det var alltså Kaepernick som startade denna form av protest i augusti 2016, då han satt under nationalsången för att markera mot polisvåld och rasism. Protesterna spred sig sedan bland spelare och coacher och upprepas nu varje vecka av ett flertal spelare.
Allt detta har delat landet. Många anser att det är att vanhedra flaggan och den amerikanska militären. Andra anser att det är var mans rätt och en kritisk del av yttrandefriheten.

Men Kaepernick har varit arbetslös sedan i mars då hans kontrakt med San Francisco 49ers löpte ut. Trots att han bevisligen är bättre än många av de 89 quarterbackar som i dag har NFL-kontrakt. Många experter anser till och med att han är bland de 30 bästa och alltså bra nog att starta för ett lag.

Det är klart att han är!

LÄS MER: Kickern – matchvinnaren som sällan får rubriker

Att han inte är signad vid det här laget är en travesti och en osagd, men uppenbar, bojkott av honom från ligans ägare.

”Kaepernick vill bara ha samma chans att platsa och få spela i NFL baserat på sin spelskicklighet och inget annat”, skriver stjärnans advokat i stämningen. Att det råder en informell bojkott av Kaepernick är uppenbart men att bevisa att klubbägare står i organiserad maskopi mot honom är å andra sidan nästan omöjligt. Enligt juridiska experter har stämningen inte särskilt stor chans att leda till något, rent rättsligt. Bevisbördan ­ligger på honom. Men motivet bakom stämningen är troligtvis mer politiskt grundad. Det handlar fortfarande om att kasta ljus på sociala orättvisor, polisvåld och all form av rasism. Och med Trumps oavsiktliga hjälp och stora trut äter världspressen förstås hungrigt upp detta nyhetsstoff.

Så redan där har ju Kaepernick ­vunnit slaget, även om han kanske förlorar kriget. Att stämma NFL och dess ägare lär inte få honom anställd fortare. Snarare tvärtom. Men han står för närvarande utan jobb i alla fall så han har föga att förlora här.

Niclas Crammer, NFL-expert

I övrigt vecka 6…

… fortsatte den bisarra skrälltrenden med nio av elva nederlagstippade lag som vinnare. Mest anmärkningsvärt var Pittsburgh Steelers bortavinst mot obesegrade Kansas City Chiefs samt tidigare vinstlösa NY Giants vinst över Denver Broncos borta.

LÄS MER: De har NFL:s lättaste och tuffaste jobb

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om NFL