"Den här säsongen drar han in cirka 24 miljoner dollar – en respektabel lön för en startande QB, men inte värdig en topp-10", skriver Niclas Crammer.
"Den här säsongen drar han in cirka 24 miljoner dollar – en respektabel lön för en startande QB, men inte värdig en topp-10", skriver Niclas Crammer.

Kirk Cousins är Washington Redskins stora quarterback-stjärna (QB). Han är också en free agent efter 2017 säsongen vilket sätter honom i en sagolik sits inför kommande förhandlingar.

Förra året satte Redskins en så kallad tag på Cousins. Det skyddade laget från att förlora honom på kort sikt. Det var också en taktik att försena förhandlingarna över ett nytt kontrakt. Något som Cousins förstod och accepterade.

LÄS MER: Niclas Crammer: Det är klart att det är en konspiration mot Kaepernick

Men under 2017 har förhandlingsmakten drastiskt skiftat till Cousins fördel. Han har nämligen storspelat och gjort sin bästa säsong i karriären. Han är i topp fem bland quarterbackarna i alla avgörande kategorier och förmodas kasta runt 4 400 yards med 28 TD:s och 11 interceptions. Detta trots att Redskins endast presterat fem vinster och nu är eliminerade från slutspel.

Redskins slipsnissar är således desperata att få Cousins att skriva på ett nytt kontrakt så fort säsongen är över. Men nu är det hans tur att ta sin tid och eventuellt testa sitt värde på marknaden.

Den här säsongen drar han in cirka 24 miljoner dollar – en respektabel lön för en startande QB, men inte värdig en topp-10.
Kirk Cousins själv säger att han gärna vill stanna 
i Washington där han stortrivs, men mellan raderna menar han att det beror på om Redskins-ledningen är villig att lätta på lädret.

För att kunna behålla honom krävs ett långtidskontrakt på minst fem år, med en rejäl signing-bonus och en årslön runt 33–35 miljoner dollar. Men Washington har begränsat rum under lönetaket och kan få stora problem att möta kraven. Klubbens alternativ är att släppa Cousins och i stället försöka byta upp sig den kommande draften (proppfullt med lovande QB:s).

Intresset från andra håll är också stort. Ett antal klubbar lider av grava QB-brister. Bland dessa finner vi lag som Cleveland Browns (om de inte väljer att drafta en ny QB istället), New York Jets (som är desperata att hitta en franchise QB att bygga laget runt), New York Giants (som behöver planera för ett liv efter Eli Manning om ett par år), Miami Dolphins och framförallt Denver Broncos som leds av GM John Elway som gjort sig känd för att aggressivt ge sig efter QB-stjärnor när chansen ges.

Oavsett vilken väg Cousins väljer så kommer det förmodligen innebära ett rekordkontrakt på runt 225–275 miljoner dollar totalt.

LÄS MER: Kolumn: Drömmen om den perfekta säsongen lever i NFL

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om NFL