Jesper Nielsen under svenska handbollslandslagets pressträff på spelarhotellet i Zagreb.
Jesper Nielsen under svenska handbollslandslagets pressträff på spelarhotellet i Zagreb.
Handboll Zagreb, TT:s utsände

På träningarna i Paris Saint-Germain ställs Jesper Nielsen mot Nikola Karabatic varje dag.

Svensken vet bättre än de flesta hur svårstoppad den franske världsstjärnan är.

Ibland spelar det ingen roll att man vet vad han ska göra, säger Nielsen.

Efter en och en halv säsong i PSG har Jesper Nielsen skaffat sig rätt bra koll på majoriteten av de franska EM-spelarna. Inte minst när det gäller mittnian Nikola Karabatic, den 33-årige klubbkamraten som under karriären har hunnit bygga en makalös handbolls-cv. Fyra VM-guld, tre EM-guld, två OS-guld – och utsedd till världens bästa spelare tre gånger.

Han är bäst i världen i mina ögon. Han har inga svagheter och är en grym och ödmjuk kille som alltid ger allt för laget, säger den östgötske försvarsjätten.

I egenskap av Sveriges "spion" i Paris tror sig Nielsen kunna bidra med ett och annat inför lördagskvällens EM-möte i Zagreb.

De har inte frågat mig än, men sist vi spelade mot Frankrike (i VM) kunde jag väl hjälpa till lite, säger Nielsen när TT träffar honom på spelarhotellet dagen före match.
Jag känner till lite tendenser som Nikola har, men han är så pass skicklig att ibland spelar det ingen roll att man vet vad han ska göra. Så det går inte att stoppa honom helt. Men det är viktigt att ha kontakt med honom hela tiden och ge honom så lite tid som möjligt.

"Kan störa Frankrike"

De svenska spelarna ger ett avspänt men taggat intryck inför reprisen på fjolårets VM-kvartsfinal. Sverige har fyra sköna poäng med sig till mellanrundan, men får precis som mot Kroatien slå ur underläge i mötet med de regerande världsmästarna.

Vi trivs med det. Men vi vet att vi kan störa Frankrike, vi var nära i VM. Och då var det bortaplan framför typ 27 000 fransmän, säger Nielsen.

Sedan fjolåret har två franska legendarer, målvakten Thierry Omeyer och Daniel Narcisse, dessutom tackat för sig i landslaget.

De har slutat och så har de lite skador, så det är klart att de hade kunnat vara här med ett ännu starkare lag. Men det är fortfarande ett väldigt bra lag som kan vinna guldet, säger Jesper Nielsen.

Bäst i EM

28-åringen, som i sommar flyttar från Paris till tyska svenskklubben Rhein-Neckar Löwen, är en nyckelspelare om Sverige ska kunna rubba Frankrike. Nielsen gjorde karriärens bästa landskamp mot Kroatien i tisdags och efter den första gruppspelsrundan utsågs han till EM:s hittills bästa mittsexa av det europeiska handbollsförbundet.

Kul att någon tycker att man spelar bra. Formkurvan har väl varit som lagets, på uppåtgående, säger han.

TT: Siktar du på att vara kvar i turneringens lag även när EM är slut?

Det hade varit väldigt stort, men hellre en medalj.
Jesper Nielsen under svenska handbollslandslagets pressträff på spelarhotellet i Zagreb.
Jesper Nielsen under svenska handbollslandslagets pressträff på spelarhotellet i Zagreb.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset