Boko Harams ledare Abubakar Shekau. Arkivbild.
Boko Harams ledare Abubakar Shekau. Arkivbild.

Nigerias flygvapen uppger att extremiströrelsen Boko Harams högste ledare Abubakar Shekau har fått livshotande skador i samband med att stridsflyg attackerat ett av rörelsens starkaste fästen.

Abubakar Shekau har förklarats död flera gånger tidigare, bara för att senare dyka upp i videoinspelningar. Men terrorforskaren Hans Brun tror ändå att uppgifterna denna gång kan stämma.

Han pekar på den ledarstrid som pågår inom Boko Haram, mellan Abubakar Shekau och Abu Musab al-Barnawi.

– Det är mycket möjligt att det här är en konsekvens av det – nigerianska armén kan ha fått information från andra sidan, säger Brun, som är knuten till King's College i London.

Is i magen

– Man måste ha lite is i magen och ta de här uppgifterna med en nypa salt. Men med tanke på att trycket mot Boko Haram har ökat och den här ledarstriden så är det faktiskt möjligt att uppgifterna stämmer den här gången.

Flygvapnets attack ägde rum i fredags kväll och riktades mot byn Taye i Sambisaskogen i nordöstra Nigeria. Flera andra högt uppsatta Boko Haram-ledare dödades i attacken, enligt militären. Boko Haram har inte reagerat på uppgifterna, rapporterar Reuters.

Boko Haram strävar efter att införa strikta islamiska lagar i norra Nigeria. Rörelsen har sedan 2009 dödat omkring 20 000 personer och tvingat minst 2,6 miljoner människor på flykt, enligt AFP.

Kan byta strategi

Abu Musab al-Barnawi har, i en propagandatidning från Islamiska staten (IS), pekats ut som Boko Harams nya överhuvud. Men Abubakar Shekau har, i ett sällsynt uttalande, tillbakavisat uppgifterna om ledarskiftet.

Enligt Hans Brun behöver Shekaus eventuella död inte betyda så mycket för Boko Haram – det intressanta är ledarskiftet och huruvida det kommer att innebär ett skifte av strategi för rörelsen.

– Synen på civila muslimer är en klassisk vattendelare inom den jihadistiska världen. Och Boko Haram har ju varit en oerhört våldsam grupp, och dödat folk urskillningslöst, säger Hans Brun och fortsätter:

– Det konkurrerande ledarskapet, de har gått in mer och mer på al-Qaida-linjen, där man säger att man ska undvika att döda civila muslimer i största möjliga utsträckning, därför att man är beroende av deras stöd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset