Niklas, 17 år, har gjort en stor tatuering på ryggen. Utan att ha någon vuxens tillstånd. Nu anmäler hans mamma tatueraren till Allmänna reklamationsnämnden.

På tatuerarens hemsida kan man läsa att de inte tatuerar någon under 18 år, inte ens med föräldrars tillstånd. Trots det fick Niklas Johansson, 17 år, tatuera sig utan att visa legitimation.
– Jag blev helt mållös när jag såg den, säger hans mamma, Marie Johansson
Även Niklas ångrar sig idag.
– Hade jag tänkt efter hade jag inte skaffat någon tatuering alls. Det gick för snabbt. Jag tycker att det borde vara 18-årsgräns på att få tatuera sig.

Idag finns ingen lag mot att tatuera någon som är under 18 år.
Men inom branschen är det en oerhört viktig regel. På stället där Niklas fick sin tatuering förstår man fortfarande inte hur det har gått till.
– För oss är det en gåta. Vi kollar legitimation på alla som vi misstänker är under 18 år. Vi tjänar inget ekonomiskt på att tatuera 17-åringar, säger Hasse Kosonen.
Han skulle välkomna en lag som förbjöd tatueringar på personer under 18 år.
– Det skulle underlätta för oss. Då skulle inte vi behöva vara kontrollorganet.

Marie Johansson har nu ringt en klinik som med laser tar bort tatueringar. För att få bort en tatuering av den storlek som Niklas har skulle det krävas tolv behandlingar. Varje behandling till ett pris av 7000 kronor.
– Jag kommer att begära ett skadestånd som täcker den summan. Jag ser det som att min son fått ett ärr för resten av livet, säger Marie Johansson.
Hasse Kosonen tycker hela situationen är mycket tråkig.
– Om vi gjort ett misstag kan vi bara beklaga. Det är inget vi gjort avsiktligen. Vi vill vara seriösa.

ARN: Tatueraren kan få betala tillbaka pengarna

Hos ARN välkomnar man en anmälan i fallet. Något liknande har aldrig tidigare prövats.
– Den som är under 16 år får inte ingå några avtal. Det står i föräldrabalken. Den som är över 16 år får handla med egna pengar, därför är det intressant att ta upp det här fallet för att få praxis på vad som gäller för 17-åringar, säger Torsten Palm, informationschef hos Allmänna reklamationsnämnden.

En annan fråga för ARN att ta ställning till är om man ska göra någon skillnad på när det som i detta fall gäller ett ingrepp i kroppen.
– Om man anser att transaktionen är olaglig kan tatueraren dömas till att betala tillbaka pengarna. I det här fallet kan det även bli aktuellt med skadestånd om man kan se det som det uppstått en skada, säger Torsten Palm. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset