Niklas Andersson är trots sin relativt låga ålder, 35, en av elitseriens mest rutinerade spelare. När han blev draftad till NHL 1989 hade flera av hans nuvarande lagkompisar inte lärt sig gå.
Niklas Andersson är trots sin relativt låga ålder, 35, en av elitseriens mest rutinerade spelare. När han blev draftad till NHL 1989 hade flera av hans nuvarande lagkompisar inte lärt sig gå.

Frölundas veteran Niklas Andersson är inte mätt trots alla framgångar

Han har spelat hockey på andra sidan Atlanten i tio år, tagit flera VM-medaljer och avgjort en SM-final. Men Frölundas veteran Niklas Andersson är långt ifrån mätt.
– Jag är faktiskt lika taggad fortfarande, jag tycker hockey är så otroligt kul, säger han. Efter nästan 20 år av hockey på elitnivå har han samlat på sig meriter många inte ens vågar drömma om. Men Niklas Andersson är inte den som skryter. Lika het som han är på isen, lika lugn är han vid sidan av, och ödmjuk är ett ord som ligger nära till hands.
Tillsammans med Tomi Kallio och Jonas Johnson bildar han en av elitseriens vassaste kedjor i ett Frölunda som genomgått en hel del förändringar inför säsongen.
– När det har gått bra för laget ett tag är det alltid många som sticker till NHL, och det läget kanske inte är det allra bästa för oss. Samtidigt blir det en möjlighet att få in nya, och vi får nog ha lite mer tålamod i år. Men självklart är slutspel målet, säger Niklas Andersson.

DRAFTAD 1989
När han blev draftad till NHL 1989 hade flera av hans nuvarande lagkompisar inte ens lärt sig gå.
– Det är rätt otroligt att man varit med så länge. Men jag känner mig inte äldre än 20, och det är skönt att man inte är äldst i laget, säger han.
Under åren på andra sidan Atlanten nådde Niklas Andersson aldrig den absoluta toppen och många ifrågasatte varför han stannade så länge. Men han trivdes, och med ovärderliga erfarenheter i bagaget ångrar han sig inte en sekund.
Efter tio år fick det dock vara nog. Äldste sonen föddes och det blev betydligt svårare att flytta runt med en familj. Att han skulle få chansen att spela med storebror Michael hemma i Frölunda lockade också, liksom möjligheten att uppnå drömmen att vinna ett SM i sin hemstad.
Och ingen har väl missat hur det gått för Frölunda sedan dess, mycket tack vare Niklas Andersson och hans fullträff i finalen 2005, som gjorde honom till göteborgarnas egen hjälte över en natt.
– Det är otroligt stort att vara den som avgjort en SM-final. I efterhand insåg jag att jag nästan inte var med på en enda lagbild efter matchen för att jag fick så mycket uppmärksamhet och skulle intervjuas, säger han.
När hockeykarriären tar slut är framtiden oviss. Kontraktet med Frölunda löper ut 2008, men om kroppen håller är det inte omöjligt att Niklas Andersson fortsätter ännu längre.
– Jag ska göra allt för att spela lite till. Så länge det är kul spelar inte åldern någon roll. Det är lite läskigt att inte veta vad man vill göra efter hockeyn, men det blir väl lite snickrande hemma, och att köpa en båt är helt klart en framtidsdröm, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset