Stina Nilsson (vitt) vann världscuppremiären i sprint före norska Maiken Caspersen Falla. Blir det en repris i Lillehammer? Arkivbild.
Stina Nilsson (vitt) vann världscuppremiären i sprint före norska Maiken Caspersen Falla. Blir det en repris i Lillehammer? Arkivbild.

Stina Nilsson vann sprinten i världscuppremiären förra helgen.På de värsta konkurrenternas hemmaplan ska den svenska skidstjärnan nu försöka behålla den gula ledarvästen.– Det ska bli kul att åka i den, säger Nilsson.

Stina Nilsson var i en klass för sig i världscuppremiären i finska Ruka i Kuusamo. När de andra åkarna tvingades saxa tidigt i backarna kunde svenskan fortsätta med diagonalåkning.

– Jag hade en väldig trygghet i fästet, säger Nilsson till TT.

Dessutom gick det fort.

– Jag ser fram emot att försöka hitta samma känsla i skidåkningen som i Kuusamo. Jag tycker att jag åkte väldigt fint tekniskt. Jag fick till det väldigt bra.

I helgens minitour i Lillehammer väntar dessutom två distanslopp: fem kilometer fristil och tio kilometer klassisk jaktstart.

Stina Nilsson har sagt att hon hoppats att hon tagit steg även som distansåkare i år – och sjundeplatsen på distansloppet i Ruka visar att hon nog har det.

– Jag var väldigt nöjd med det också, det var ett väldigt bra helhetsintryck från helgen, säger hon.

I Lillehammer gör Norges Petter Northug säsongspremiär i världscupen efter att ha stått över premiären. Frågan är hur hans form är?

– Jag är lite osäker på formen, jag hoppas att jag ska få lite svar nu. Men vi har gjort ett bra jobb i sommar och höst och jag känner mig redo att kämpa i toppen igen, annars hade jag inte varit här, säger Northug, som annars fick många frågor om han som kallas "nästa Petter Northug": supertalangen Johannes Høsflot Klæbo, 20, som vann norska premiären i Beitostølen och därefter hamnade på pallen i världscuppremiären.

– Likheten är att han slår igenom tidigt i världscupen. Han har ingen respekt när han står på startlinjen, han följer sin plan. Det var väldigt imponerande det han gjorde i Beitostølen och i Kuusamo, och han kan överraska oss mer framöver, säger Northug.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset