Stina Nilsson vann Tour de Skis tredje etapp.
Stina Nilsson vann Tour de Skis tredje etapp.
Skidor TT

Stina Nilsson vann skiathlonloppet i Oberstdorf – och leder hela Tour de Ski.

Men trots succén ser hon sig inte som en utmanare om totalsegern:

Nej, jag är realistisk.

Det var en imponerande uppvisning som Stina Nilsson stod för när hon vann den tredje Tour de Ski-etappen, tisdagens skiathlon över fem plus fem kilometer i Oberstdorf.

En stor klunga höll ihop länge och Nilsson hängde med utan att slösa några krafter uppe i den absoluta täten. Under slutkilometern satte svenskan sedan in en stöt som ingen kunde svara på. Etappsegern – 0,2 sekunder före amerikanskan Jessica Diggins – var hennes första någonsin i ett distanslopp i världscupen.

Det var väldigt avvaktande körning länge och ingen som ville ta tag i taktpinnen, det var inget jag klagade på. Jag är väldigt nöjd med min taktiska disposition av loppet, säger Nilsson som njöt lite extra av skiathlonsegern.
Kul att kunna vara med och utmana på en distans som jag tycker är väldigt rolig, det är väldigt spännande att få åka man mot man och jag trivs bra i de situationerna.

"Inte en utmanare"

Tidigare totalledaren Ingvild Flugstad Østberg bröt staven på slutet och blev inte bättre än 13:e, drygt 19 sekunder bakom Nilsson, medan Heidi Weng blev trea. Nilsson, som under loppet dessutom spurtade till sig viktiga bonussekunder, passerade därmed de båda norskorna i sammandraget och har överraskande återtagit totalledningen i Tour de Ski.

Kul att få tillbaka ledartröjan, den trodde jag aldrig att jag skulle få se igen under touren. Men jag tar det dag för dag och ska bara göra mitt bästa, säger hon på typiskt Nilsson-vis.

Den 23-åriga sprintspecialisten medger att hon aldrig tidigare har varit så här stark som allroundåkare, men tror ändå inte att hon kan vara med och slåss om totalsegern i klättringen uppför Alpe Cermis på söndag.

Nej, jag ser mig inte som en utmanare där.

TT: Varför?

Jag är realistisk. Jag har gått touren förut och vet hur fort det kan svänga på slutet, det finns andra favoriter som Heidi och Ingvild.

Jaktstart nästa

Förbundskapten Rikard Grip var djupt imponerad av Stina Nilssons seger och förmågan att plocka fram lite superkrafter på slutet.

Det är helt fantastiskt, säger han till SVT.
Jag tyckte inte att hon såg ut att vara en av de starkaste när de gick ut på sista varvet, men någonstans hämtade hon lite extra krafter.

Tour de Ski fortsätter i Oberstdorf på onsdagen, då 10 kilometer jaktstart i fristil står på damernas program. Stina Nilsson inleder det loppet fyra sekunder före Weng och tolv före Østberg.

Stina Nilsson vann Tour de Skis tredje etapp.
Stina Nilsson vann Tour de Skis tredje etapp.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset