Folk i min ålder har mycket att tacka vår föräldrageneration för (Förskola! Mobiltelefoner! Rolling Stones!), men ett minimalt klimatavtryck är inte en av de sakerna, skriver Nina Åkestam.

Nyligen skrev Andrev Walden en krönika om sina svärföräldrar. De är 40-talister och Walden hyllade deras sparsamhet. Medan han själv gärna pratar om klimathot men konsumerar hej vilt, låter svärföräldrarna bilen stå och drar ner värmen i huset och gör knappt något klimatavtryck alls, utan att prata så mycket om saken. Mina sociala medier fylldes genast av triumferande delningar från mina vänner födda på 40- och 50-talet. Kolla här, tycktes de vilja säga. Vi kanske inte röstar på Miljöpartiet, men vi är miljöhjältar ändå! Det är ni yngre som är problemet!

LÄS MER: Nina Åkestam: Till alla ärliga föräldrar: Jag älskar er.

Jag ifrågasätter inte att det Walden skriver stämmer. Han gjorde heller inte anspråk på att tala om någon annan än just den här familjen. Men med tanke på den enorma nöjdhet hans ord verkar ha genererat hos vissa, måste jag ändå rätta till vissa fakta. För folk i min ålder har mycket att tacka vår föräldrageneration för (Förskola! Mobiltelefoner! Rolling Stones!), men just ett minimalt klimatavtryck är inte en av de sakerna.

De första 40-talisterna fick rösträtt 1963. Det var också omkring då som man utan tvekan kan säga att jordens medeltemperatur började stiga drastiskt. Då var de första i min generation (även om man räknar generöst) inte ens födda. 40-talisterna var den första generationen som fick full utdelning av rekordårens ekonomiska boom, och de var inte sena att utnyttja det. Bilägandet ökade drastiskt 1968 till början av 1990-talet. 40-talisterna flyttade till villa, började åka på charterresor och bröt tidigare konsumtionsmönster genom att handla möbler på IKEA och kläder hos kedjorna. Faktum är att många av de företag vi förknippar med dagens masskonsumtion (som H&M, Rusta, Walmart och Clas Ohlson) grundades eller expanderade kraftigt på 80- och 90-talen, när min generation var fullt upptagna med att sätta upp Okej-posters i våra rum. Vid rodret satt istället 40- och 50-talister.

LÄS MER: Nina Åkestam: Uselt av företag att inte stoppa näthatarna.

Jag och mina jämnåriga har många klimatproblem att ta tag i. Vi flyger för mycket, shoppar för mycket och äter för mycket kött. Men det här är inget vi har kommit på själva, utan snarare något vi har lärt oss från de sanna konsumtionsinnovatörerna. Det är 40-talisterna som tillsammans med sina föräldrar byggde hela det konsumtionssamhälle som vi idag är så beroende av. Men medan de själva plockade ut vinsterna, lämpades de riktiga kostnaderna över till oss barn, och i ännu större grad, våra barn. Det är de som kommer att få betala priset för ett förstört klimat.

Det finns mycket att lära av äldre generationer. När det gäller just klimatavtryck är dock 40-talisterna en särskilt dålig inspirationskälla. Inte minst när de envisas med att hylla sig själva och samtidigt lasta sina egna barn för problem som uppstod långt innan barnen kunde bestämma. Men så har just självkritik aldrig varit 40-talisternas starkaste gren.

+ Andrev Walden. En av mina favoritkolumnister, även när han inte får alla svenskar över 55 att gå i spinn.
– GP. Årets nyrekryteringar till ledarsidan lovar tyvärr inget stopp på det intellektuellt fria fall som tidningen har befunnit sig i de senaste åren.

LÄS MER: Nina Åkestam: Vi kommer inte försvinna i tysthet – vi kommer bjuda på motstånd

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om miljö