Det var 80-tal och alla visste att rökning var farligt. Men man gjorde det ändå, för att man alltid hade gjort det. Men så hände något, skriver Nina Åkestam.
Det var 80-tal och alla visste att rökning var farligt. Men man gjorde det ändå, för att man alltid hade gjort det. Men så hände något, skriver Nina Åkestam.

Jag ser framför mig hur min son tittar på mig, med samma indignation som jag själv när jag insåg att mina föräldrar rökte inomhus när jag var liten: Va, serverade ni KÖTTBULLAR innan jag var stor nog att säga ifrån? Visste ni inte? Och vi får svara att jo, vi visste, men vi var lata jävlar som inte orkade förändra oss, skriver Nina Åkestam.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

När jag var barn var det vanligt att människor rökte. Det var 80-tal och alla visste att rökning var farligt. Men man gjorde det ändå, för att man alltid hade gjort det. Men så hände något.

Det började komma lightcigaretter som skulle vara lite mindre farliga, fast alla visste att det var på marginalen. Askkopparna försvann från middagsborden och ställdes ut på balkongerna. Det blev rökförbud på arbetsplatser, på flygplan, på caféer och restauranger. Företag som sålde sluta-röka-böcker och nikotintuggummin boomade. 30 år senare säljs cigaretter fortfarande, men i mycket mindre utsträckning. Paketen har läbbiga bilder och ingen tycker väl egentligen att det känns coolt eller naturligt att röka. Många tar fortfarande en nostalgisk cigarett på fyllan, men de som fortfarande röker mycket är oftast äldre eller någon det är lite synd om.

LÄS MER: Nina Åkestam: Förändring börjar inte med att folk säger rätt saker

Nu när min son är barn är det vanligt att människor äter kött. Det är 2010-tal och alla vet att köttätande är en dålig idé för människor, djur och klimat. Men man gör det ändå, för att man alltid har gjort det. Men något händer.

Det började med ekologiska köttprodukter som skulle vara lite bättre, fast alla vet att det är på marginalen. Köttbitarna började försvinna från bättre krogar och ersättas av grönsaker, svamp och avancerad doftande rök. Vegetariska rätter dök upp på varenda lunchmeny på arbetsplatser, på flygplan, på caféer och restauranger. Företag som säljer vegetariska kokböcker och ersättningsprodukter boomar.

Om 30 år kommer kött fortfarande att säljas, men i mycket mindre utsträckning. Paketen kommer att ha läbbiga bilder på slaktade djur, och ingen kommer väl egentligen tycka att det känns naturligt. Många kommer fortfarande att ta en nostalgisk varmkorv på fyllan, men de som fortfarande äter mycket kött kommer att vara äldre eller någon det är lite synd om.

LÄS MER: Nina Åkestam: Det är dags att ersätta Viktväktarna med Hjärnväktarna

Och jag ser framför mig hur min son tittar på mig, med samma indignation som jag själv när jag insåg att mina föräldrar rökte inomhus när jag var liten: Va, serverade ni KÖTTBULLAR innan jag var stor nog att säga ifrån? Visste ni inte? Och vi får svara att jo, vi visste, men vi var lata jävlar som inte orkade förändra oss.

Ikväll blir det svamppasta till middag.

Plus: Olivehummer. Siri Barjes instagramkonto svämmar över av enkel, vegetarisk och apgod mat.

Minus: Köttindustrin. Våra barn kommer att skämmas.

Nina Åkestam

 ”Folk tror att jag är ganska sval” – möt Metros kolumnist Nina Åkestam i videon nedan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset