Nina Jansdotter är beteendevetare och arbetar som karriärcoach.
Nina Jansdotter är beteendevetare och arbetar som karriärcoach.

Om du är sugen på att byta jobb efter sommaren är nu den perfekta perioden att börja planera för det. Om du passar på att lägga upp en strategi och söka kontakt med företag innan alla går på semester ligger du steget före i augusti. Det skriver Metros karriärcoach Nina Jansdotter, som en gång i månaden svarar på en läsarfråga.

Fråga: Jag planerar att börja söka jobb efter sommaren. Vad kan jag göra redan nu och under sommaren för att öka mina chanser att få jobb? Det enda jag kan komma på är att uppdatera mitt cv.

Nina Jansdotter svarar: 

Det är bra att du är ute i god tid eftersom att det kan bli en hel del jobb när man vill byta jobb. Sommaren är en bra tidpunkt för det här. Dels för att du får utrymme att landa lite och dels för att du får en chans att fundera över vem du är, vad du brinner för och vad du skulle vilja göra. När du vet det så är det lättare att göra en strategi och leta efter arbetsplatser som matchar dina behov.

LÄS MER: Polischefen Cecilia sadlade om till författare – vill skildra en verklighet som få har insyn i

Gör en omvärldsbevakning över de företag eller organisationer som du skulle vilja arbeta på och där du tror att din kompetens skulle passa. Om de inte har några aktuella jobb ute kan du skicka en spontanansökan. På så vis sticker du ut ur mängden från alla de som är på semester. Det är nu du har goda möjligheter att vara proaktiv och sitta i förarsätet. Om du söker kontakt med ett företag redan nu kan du få information om rekryteringar som du kan ha nytta av när hösten kommer.

Öka din närvaro i sociala medier, se över din profil på LinkedIn och uppdatera det som behövs. Alla rekryterare tar inte semester och många föredrar att leta aktuella kandidater just via LinkedIn. Det kan också vara värdefullt att du bygger ut ditt nätverk där – på så vis är det fler ögon och öron som hjälper dig och kan tipsa dig den dagen du vill gå ut med att du vill ha ett nytt jobb. Följ företagens egna plattformar i sociala medier eftersom de ofta är där de lägger ut lediga jobb.

Väldigt många jobb förmedlas genom nätverk och inte genom jobbannonser. Mitt tips är att du även börjar nätverka mer aktivt utanför nätet. Ta kontakt med dina befintliga kontakter men försök även att knyta nya.

LÄS MER: Karriärcoachen: Så säger du ifrån när jobbet blir för mycket

Du nämnde själv att du vill uppdatera ditt cv redan nu, vilket är jättebra. På så vis slipper du stressen i höst när du plötsligt hittar drömjobbet och det är skarpt läge. Felet många gör i sitt cv är att de bara radar upp sina meriter. Se det istället som ett säljbrev där du marknadsför dig själv. Lyft fram det du är bra på och vad du kan tillföra på arbetsplatsen.

Ställ din fråga

Namn: Nina Jansdotter.

Gör: Metros karriärcoach, beteendevetare och föreläsare.

Kontakt: En gång i månaden svarar Nina på en läsarfråga som kan handla om allt i från ett problem på jobbet till karriärtips. Mejla din egen fråga till [email protected]

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset