Nina Jansdotter är karriärcoach på Metro och svarar en gång i månaden på en läsarfråga som rör jobb och karriär.
Nina Jansdotter är karriärcoach på Metro och svarar en gång i månaden på en läsarfråga som rör jobb och karriär.

Hur hanterar du att kollegan blir befordrad men inte du? Vad gör du när avundsjukan hindrar dig från att vara glad för någon annans skull? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar på en läsarfråga och försöker hitta en lösning på avundsjuka på jobbet.

Förra veckan tillkännagavs det att en av mina kollegor har blivit befordrad till en chefsposition på företaget där vi båda jobbat länge. Jag har inte ens sökt jobbet men trots det känner jag mig väldigt avundsjuk. Hur hanterar jag det? Jag vill vara glad för andras skull.

Nina Jansdotter svarar: 

Avundsjuka när man jämför sig med andra är en mänsklig känsla, även om det inte är något vi pratar om så ofta eftersom det inte anses vara en fin och bra känsla. Det är bra att du kan erkänna att du känner som du gör och samtidigt är nyfiken på att veta vad det beror på, all utveckling börjar där. När vi accepterar utan att värdera så kan vi öppna upp oss för lärdomar som utvecklar oss som människor, både privat och på jobbet.

LÄS MER: Nina Jansdotter: Så förbereder du höstens jobbsökande redan nu

Vi känner avundsjuka redan i barndomen, till exempel när vi konkurrerar om våra föräldrars tid och kärlek. Har man inte haft syskon så kan man vara avundsjuk på andra som har syskon. På samma sätt kan kollegorna på jobbet representera ”familjen”, där chefen blir föräldern som ger din kollega, som får representera ditt syskon, mer kärlek och bekräftelse i form av ett nytt jobb. Och du fick minsann ingen befodran.

Fundera över vad det är i situationen som gör dig avundsjuk egentligen, kanske speglar känslan något du själv vill uppnå som du ännu inte är medveten om än. Du skriver att du inte hade sökt jobbet, men det kan ju vara så att du har en längtan efter att också bli uppmärksammad mer och kanske få ett mer utmanande jobb.

Finns det något du saknar i ditt jobb just nu? Skriv ner det du skulle vilja förändrades på jobbet för att få dig att trivas bättre. Fundera även på lösningar på vad du kan göra för att det ska bli så. Avund kan stimulera drivkraften att sätta upp nya mål och nå dem. Då blir känslorna en positiv drivkraft som för dig framåt i din karriär.

LÄS MER: Superentreprenörerna: Här är våra bästa karriärtips

Du kan avdramatisera känslan genom att du talar om för din kollega hur du känner. ”Åh, vad jag blir avundsjuk på dig nu”. Då blir det ju samtidigt en komplimang. Lägg till att du är glad för hennes skull och att hon förtjänar chansen, men att du kommer att sakna henne.

Avundsjuka kan tyvärr bli negativt om du låter den dränera dig på energi och tillåter dig själv att bli ett offer som letar efter orättvisor. Du måste välja vilken väg du vill gå.

Ställ din fråga

Namn: Nina Jansdotter.

Gör: Metros karriärcoach, beteendevetare och föreläsare.

Kontakt: En gång i månaden svarar Nina på en läsarfråga som kan handla om allt i från ett problem på jobbet till karriärtips. Mejla din egen fråga till [email protected]

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset