Liknande stölder inträffar årligen. Bilden är från ett tidigare år.
Liknande stölder inträffar årligen. Bilden är från ett tidigare år.

De två nioåriga flickorna var ute och sålde majblommor. Då attackerades de bakifrån – och blev bestulna på pengarna de hade tjänat in.

Flickornas mammor blev vittnen till stölden som inträffade i Göteborg i fredags.

Gärningsmännen ska ha varit två tonårspojkar, enligt signalementet.

– De följde efter flickorna och in på gården. De flög på dem bakifrån och tog väskan med pengar och majblommor, säger den ena flickans mamma till GP.

En av mammorna sprang efter pojkarna men tvingades snart ge upp jakten. Samtidigt ringde den andra mamman polisen, men de hade ingen patrull i närheten.

Totalt ska flickorna ha blivit bestulna på 600-700 kronor samt majblommorna.

– Vi upplever detta som fruktansvärt hemskt när det händer, säger Lena Holm, generalsekreterare för majblommeförsäljningen, till Metro.

Fickorna tyckte att händelsen var skrämmande men de mår efter omständigheterna bra, enligt GP. Dock fick den ena flickans mamma veta att polisutredningen hade lagts ned när hon kontaktade polisen i helgen.

Det är inte första gången som majblommeförsäljare blivit bestulna eller rånade på sina intjänade pengar. Varje år rapporteras liknande händelser.

– Men man ska veta att det är 80 000 barn som säljer majblommor och att det handlar om kanske fyra-fem sådana här otrevliga händelser om året, säger Lena Holm.

För att förebygga stölder och annat får barnen lära sig säkerhetsregler innan de går ut och säljer majblommorna. Till exempel att de ska gå med kompisar och att de ska sälja på platser där det är mycket folk i rörelse.

– Jag tar även personligen ansvar när det händer något och försäkrar mig om att barnen får stöd, säger generalsekreteraren Lena Holm.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset