Mats Lefvert, 48, smittades med TBE av en fästing sommaren 2002. I nio år har han lidit av sjukdomen. – Jag säger till alla jag möter att de måste vaccinera sig, säger han.
Mats Lefvert, 48, smittades med TBE av en fästing sommaren 2002. I nio år har han lidit av sjukdomen. – Jag säger till alla jag möter att de måste vaccinera sig, säger han.

Med våren kommer fästingarna. Varje år rapporteras 150–200 fall av TBE. Smittade Mats: "Jag kan inte hålla en röd tråd längre". Läs läkarens svar om sjukdomen.

Värmen och våren är här. Och för allt fler delar av landet innebär vårens ankomst att fästingarna kryper fram och kommer att smitta hundratals svenskar med den dödliga sjukdomen TBE. För den som bor i ett riskområde är det nu hög tid att vaccinera sig.
– Fästingar vaknar redan när det börjar bli femsex grader varmt. Så nu finns det definitivt risker, säger Bo Svenungsson, överläkare vid Smittskydd Stockholm.

Mats Lefvert, 48 smittades av TBE år 2002 efter att han varit i fritidshuset i Stockholms skärgård. När Metro möter Mats har han vad han själv uttrycker som ”en dålig dag”. Han har värk i leder och muskler och en ständig huvudvärk och tinnitus. Dess-utom har närminnet och koncentrationsförmågan tagit skada av sjukdomen. Så har de senaste nio åren varit. Något som lett till att han fått ge upp sitt jobb som butikschef och inköpare.
– Jag har bränt sönder alla kastruller och pannor hemma för jag glömmer dem på plattan bara barnen ropar från andra rummet, jag kan inte hålla en röd tråd längre, säger Mats Lefvert.

Av dem som drabbas av TBE får cirka en tredjedel långdragna eller bestående men liknande de Mats lider av.  Någon medicinsk behandling för sjukdomen kan Mats heller inte få utan behandlingar som massage och akupunktur har visat sig vara det som i bästa fall kan lindra smärtan.

Mats frågor till läkaren

Varför vaccineras inte alla mot TBE?
– Man ska bara vaccinera om det finns risk. Medicin ska inte ges för säkerhets skull. Men vi rekommenderar aktivt dem som är i riskområdena att vaccinera sig.

Varför är det så dyrt med vaccin?
– Det är en politisk fråga. Det är politikerna som måste göra de prioriteringarna. Men allt är inte gratis. Glasögon kostar ­exempelvis också pengar.

Forskas det på ett ­botemedel?
– Virusinfektioner är det svårt att hitta bra läkemedel mot. Det finns ingen medicin i nuläget men det forskas mycket på antivirala medel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset