Minst nio män, beväpnade med järnrör och kniv, attackerade en pappa i 40-årsåldern på en innergård. Från familjens balkong såg mannens lille son överfallet. Han grät medan pappan slogs blodig av gänget. En av männen har även åtalats för att ha dödshotat en åklagare.

 

”Det var som en myrstack. Det var så många. Det är obehagligt att tänka på”, berättade pappan, som är i 40-årsåldern, i polisförhör. I juni attackerades han på en innergård i Huddinge av minst nio personer. Flera av personerna var beväpnade med järnrör, planka och kniv. Då han föll till marken fick han flera slag i huvudet med tillhyggen, enligt åtalet.

Medan pappan misshandlades grovt stod hans lille son på balkongen. ”Han såg hur hans pappa blev slagen med en påk och hur han var blodig i ansiktet. NN är dock osäker på hur mycket pojken uppfattade om att det var hans pappa men han började i alla fall gråta och blev rädd”, har mamman berättat för polisen.

– Förundersökningen har till stor del utgått från den film ett vittne har filmat med sin mobiltelefon. Den har relativt bra kvalitet och frågan i utredningen har varit vem som är vem på filmen. Min bedömning är att de fem tilltalade är delaktiga i misshandeln och syns på filmen, säger åklagare Tobias Kudrén.

LÄS MER: Högg av finger med stämjärn

Om upprinnelsen till händelsen, som åklagaren rubricerat som synnerligen grov misshandel, säger han:

– Min uppfattning är att det finns någon slags konflikt mellan det ena brottsoffret och ena gärningsmannen.

Förutom pappan misshandlades en annan man grovt av gänget.

Fem män mellan 17 och 22 år åtalades och rättegången pågår. I förhör nekade alla till brott. En av männen hävdade att han utdelat något slag mot pappan – i nödvärn.

Minimistraffet för synnerligen grov misshandel är fyra års fängelse.

– Men flera av de tilltalade är under 21 år, vilket gör att de kommer få kortare straff om de döms, säger Tobias Kudrén.

LÄS MER: Högg av näsa med yxa – ung man åtalas

Ytterligare minst fyra personer ska ha deltagit i attacken.

– Men det går inte att komma längre i utredningen mot övriga eftersom de inte syns tillräckligt bra på filmen, och det inte finns någon teknisk bevisning som kan peka på viss gärningsman.

Attacken resulterade i att pappan bland annat fick sårskador, näsfraktur och utslagna tänder.

17-åringen har även åtalats för hot mot tjänsteman. I brev som beslagtogs av häktespersonal uttryckte han om en åklagare bland annat att ”hoppas hon dör”. Den kvinnliga åklagaren har berättat att hon efter hoten ”blivit mer uppmärksam” och att det är viktigt att driva ärendet ur ett samhällsintresse för ”man ska inte få hota åklagare man måste sätta ned foten speciellt när det gäller unga personer”.

Flera av de misshandelsåtalade har även åtalats för grov befattning med punktskattepliktiga varor, efter att polisen i ett förråd hittade drygt 1,1 miljoner cigaretter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om polisen