Övervakningen i samhället har ökat dramatiskt. Metoderna för att komma undan den likaså. Oavsett om du bara vill ha rätt till ett privatliv, eller om du har anledning att tro att någon är efter dig: Här är nio tips hur du kommer undan.

Dizmagazine

Konstnären Adam Harvey har exprimenterat med ansiktskamouflage inspirerat av militärt kamouflage. Enligt honom ska rätt påmålning göra att kamerors ansiktsigenkänning inte kan läsa av en persons ansikte.

Salvatore Laporta/AP

Ta en vanlig keps, köp infraröda lysdioder och klä in lysdioderna i kepsens foder. Det infraröda ljuset bländar många övervakningskameror.

Ingvar Karmhed/Scanpix

Vill du lura fingeravtycksscannern? Den japanska doktorn Tsutumo Matsumoto har svaret. Han har nämligen uppfunnit "fingeravtrycksgel", en gel som gör att fingeravtrycket inte går att spåra.

Anders Wikman/FLT-PICA

Orolig att någon avlyssnar dig? Ingen fara. Det finns många billiga apparater som skickar ut artificiella ljud som gör att gömda mikrofoner inte kan höra dig prata.

Wikipedia Commons

Sugen på att blockera din mopilsignal, gps och Wifi? Nu kan du köpa enkla mobilfodral (betydligt mindre än Faraday's låda på bilden) som gör att polisen och andra myndigheter får riktigt svårt att spåra dig.

Hustvedt

Antalet övervakningskameror ökar hela tiden. I New York arbetar gruppen NYC Surveillance Camera Project med att lokalisera och dokumentera alla övervakningskameror i staden. Projektet har spridit sig till bland annat Boston och Chicago.

CaridDigita

Här är ett ganska enkelt trick, som är väldigt populärt bland droghandlarna i Tv-serien The Wire. Idag finns det många billiga telefoner som man kan använda under en kortare tid, för att sedan slänga när pengarna är slut.

Eckehard Schulz/AP

Pass, ID-kort och kreditkort innehåller ofta Radio Frequency Identification-chip, en teknik för att underlätta inläsning av information. Idag finns det speciella plånböcker som kan blockera och "låsa in" informationen, så den förblir endast din.

Asian Wolf/Youtube

Flera billiga buggninsdetektorer finns idag på marknaden. Tekniken får plats i en penna och kan lätt upptäcka både gömda kameror och mikrofoner.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset