Nishan, 19, fick åka till Stora Karlsö utanför Gotland och uppleva havet för första gången.
Nishan, 19, fick åka till Stora Karlsö utanför Gotland och uppleva havet för första gången.

För somliga låter det kanske otänkbart, men för Nishan i Stockholm tog det nästan tjugo år innan hon gjorde sitt första besök till havet. Och det var otroligt mäktigt, säger hon.

Sveriges kust är med sina 2400 kilometer en av de längsta i hela Europa, och många svenskar har en stark koppling till havet. Men det är långt ifrån alla som har upplevt det. 19-åriga Nishan var en av dem.

– Jag vet inte hur det inte har blivit av. Jag har levt i huvudstaden och har tillgång till allt, jag har inte känt att jag har behövt något annat, säger hon till Metro.

– Men sen kommer man på att det är en av de mest basala grejerna – jag har inte ens besökt havet!

Men det har hon gjort nu, och det var mäktigt, säger hon. Tillsammans med den prisbelönte regissören Göran Hugo Olsson förevigades hennes första besök till havet i en dokumentärfilm, som är en kampanj för Trygg Hansa som vill uppmana människor att upptäcka havet på ett säkert sätt.

– Det var ett perfekt tillfälle. Jag fick åka till Gotland, till Stora Karlsö. Jag stod där på en klippa och det kändes skitcoolt! Det var jättemäktigt att få se havet med egna ögon.

I Stockholm ser Nishan ofta Mälarens vatten, och vid Slussen är hon precis vid gränsen till Saltsjön som ger en obruten kanal ut till Östersjön. Ändå har hon aldrig kommit iväg.

– Det är en av de grejerna jag alltid har tänkt att jag vill göra med det har inte blivit av. Jag tänkte att det skulle vara väldigt mäktigt och att jag skulle bli helt paff, och så blev det också, säger Nishan.

Vad gjorde intryck?

– Det var mycket större än jag trodde. Jag blev helt tagen.

– Och det var väldigt fridfullt. Det luktade… havigt. Jag vet inte hur jag ska förklara det, men man vet att det luktar hav. Och det blåste mycket, och jag tror att man ofta kopplar havet till blåst.

Besöket till havet var inte bara Nishans första havsupplevelse, utan även den första naturupplevelsen. Självklart har hon sett naturen, säger hon, men hon har aldrig åkt någonstans med syftet att uppleva den.

– Jag kommer absolut att åka ut till havet igen, säger hon med eftertryck.

– Jag tror inte det går att inte göra det nu när jag väl har sett det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset