Det var bättre förr, skriver Nisse Edwall.
Det var bättre förr, skriver Nisse Edwall.

Föräldrar av i går är snabba på att spä på vårt dåliga samvete med historier om hur förträffliga de var på sin tid. Förr var det hur lätt som helst att vara förälder, skriver Nisse Edwall.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Ibland kan jag uppleva att vi föräldrar nuförtiden inte riktigt litar på vårt föräldraskap och gärna sneglar bakåt till hur det var förr – som att det skulle kunna lära oss något. Föräldrar av i går är dessutom snabba på att spä på vårt dåliga samvete med historier om hur förträffliga de var på sin tid. Ha! Mycket snack. Förr var det hur lätt som helst att vara förälder.

Sex anledningar till att det var lättare att vara förälder förr:

1. Förr var godis synonymt med handgjorda karameller från Gränna som gömdes under disk hos den lokala handlaren. När vi går och handlar däremot får vi vara glada om vi hittar någon mat överhuvudtaget bakom all sötad skit i färgglada förpackningar som är placerade precis i lagom höjd för våra eftermiddagshungriga barn.

2. Vi kan bara se på medan våra barn i stället för att flytta hemifrån är hänvisade till att vänta i sina pojk- respektive flickrum tills blixten slår ner vid slutet av regnbågen och de erbjuds lägenhet av en enhörning. (Allt på grund av att gårdagens föräldrar skapat ett system där alla hyresrätter som fanns ombildats och sålts för sjuka pengar.)

LÄS MER: Nisse Edwall: Jag har också gjort “en resa” – kan jag få åka på föreläsningsturné?

3. En förälder av igår behövde inte reflektera över förekomsten av strippstänger för barn. (Ja, de finns.)

4. Förr var tecknat något som visades en timme om året. Konstigt nog är det exakt lika ofta som jag lyckas få mina barn att lägga undan sina mobiler för stärkande lek med kottar och bark.

5. Sen har vi det här med minnet också. Dåtida föräldrar har helt enkelt glömt hur det var att vakna fyrtiofyra gånger varje natt för att stoppa i nappar, byta fulla kissblöjor eller bara få en helt logisk utskällning av ett sovande barn som skriker åt en att gå iväg men sen ändå springer efter en när man gör som man blir tillsagd.

LÄS MER: Nisse Edwall: 80-talister – en söndercurlad generation?

6. Gamla pappor kan man ignorera, de är diskvalificerade från att uttala sig om dagens föräldrageneration. De minns ju ingenting av sitt eget föräldraskap eftersom de satt och bolmade pipa djupt försjunkna i Expressen samtidigt som deras barns barndom pågick utanför rökridån.

Så! Sträck nu på ryggen och inse att du är den mest kompetenta förälder som någonsin promenerat på vår lilla planet.

Nisse Edwall

Plus: Balkongkvällar.
Minus: Avsaknaden av tenniskläder från Ellesse i min garderob.

LÄS MER: Nisse Edwall: Dina pungkulor behöver inte en massa luft på andras bekostnad

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset