Att sitta med en bebis i famnen och bara titta den i ögonen är typ det mest rofyllda som finns, skriver Nisse Edwall.
Att sitta med en bebis i famnen och bara titta den i ögonen är typ det mest rofyllda som finns, skriver Nisse Edwall.

Metros kolumnist Nisse Edwall bjuder på fem tips som han önskar någon hade gett honom innan han blev pappa.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Maj är den månad då (i alla fall här i Stockholm) flest barn föds. Detta faktum innebär förutom många söta bebisar även många eventuellt inte lika söta pappor. Det finns några smågrejer som kan vara bra att tänka på när man är nybliven pappa. Många vet ni redan: vikten av pappaledighet, bristande sömn de närmsta 20 åren och så vidare.

Lättare sätt att framstå som världens bästa make har jag aldrig sprungit på varken före eller efter det.

Men. Det finns såklart också en miljard grejer man inte har en aning om när man blir pappa. Saker man får lära sig den hårda vägen. Här bjussar jag nu därför alla majpappor på fem grejer som nån glömde berätta för mig innan det var för sent:

1. Sjabbla inte bort första året.
I stället för att bara sitta still, hålla käften och titta min lilla bebis i ögonen så höll jag på och tänkte på hur stark eller svag han var i nacken, om han kunde vända på sig, om han kunde ställa sig upp mot en stol och om han skrattade. Varför carpade jag så lite diem? Att sitta med en bebis i famnen och bara titta den i ögonen är typ det mest rofyllda som finns.

2. Ställa fram ett glas vatten varje gång barnets mamma ammar.
Det här tipset läste jag nånstans när Manne var typ 3-4 månader. Hade jag gärna fått läsa lite tidigare. Lättare sätt att framstå som världens bästa make har jag aldrig sprungit på varken före eller efter det.

3. Gå på öppna förskolan.
Jag kom liksom inte loss när jag var pappaledig; klä på sig, klä på sin bebis och gå ut och träffa folk, hur svårt kan det vara? Även om man inte är på humör så kommer man igång av det. Om inte annat för att man blir förbannad på alla andra idiotiska föräldrar. Men förbannad är i alla fall en bättre känsla än att sitta orkes- och värdelös på vardagsrumsgolvet.

LÄS MER: Magnus Betnér: Så blev jag en fånig löpargubbe med tajts och pulsklocka

4. Skit i blöjhinken (bildligt talat).
Jag orkar inte ens förklara varför det är värdelöst med en blöjhink. Trust me, det bara är det. Och dyrt blir det. Och dessvärre verkar alla förstagångsföräldrar bli pålurade en.

5. Amning är inte enkelt.
Amning är inget som mamman och bebisen per biologisk automatik greppar från sekund ett. Det är något de måste lära sig. Och den skolan kan göra ont. Så se till att ha lite mjölkersättning hemma (så slipper du bege dig ut på ersättningsjakt vid 03:22 en tisdagsnatt).

Lycka till!

Nisse Edwall

Plus: Balkongcigg
Minus: Ciggförbudet. Jaha. Aldrig mer uteservering. ”Kul”.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset