Att hälsa på en främling kan få oanade konsekvenser, skriver Nisse Edwall.
Att hälsa på en främling kan få oanade konsekvenser, skriver Nisse Edwall.

Det har visat sig att om man är en trevlig person som hälsar och kommer ihåg vad folk heter så uppfattas man som trevlig och kan få fördelar andra personer som inte uppfattas som trevliga inte får. Vad är det för skit?, skriver Nisse Edwall.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det har varit en jäkla massa snack senaste tiden om att vi svenskar har dålig social kompetens och att detta skulle inverka menligt på integrationen. Jag skulle vilja nyansera bilden lite och ta upp några risker med att vara trevlig.

1. Man kan råka göra folk glada.
Så jobbig känsla. Bara genom att titta någon i ögonen och säga hej kan göra att personen i fråga ler tillbaka och känner sig sedd.

2. Man kan få nya kompisar.
Det här är riktigt jävla vidrigt. Ifall man hälsar på någon och det hela leder till ett samtal kan det visa sig att man har en massa gemensamt och att man i förlängningen vill umgås mer med den personen och att man efter ett tag rent av fått en ny kompis. Så vidrigt.

LÄS MER: Nisse Edwall: Vuxenvärldens förfäran över ungdomen är en fin tradition

3. Man kan lära sig nya saker.
Så onödigt. Har man gått tolv år i skolan och sen kanske några år på universitet har man ju för fan lärt sig allt man behöver veta. Vad ska man då göra med en massa onödig info från en person som inte har samma bakgrund som en själv? ”Jaså, du är astronaut och har sett jorden från yttre rymden genom ett litet fönster i en rymdstation?” ”Och?”

4. Man kan få fördelar.
Så sjukt. Det har visat sig att om man är en trevlig person som hälsar och kommer ihåg vad folk heter så uppfattas man som trevlig och kan få fördelar andra personer som inte uppfattas som trevliga inte får. Vad är det för skit? Jag trodde vi levde i ett jämlikt samhälle!

LÄS MER: Nisse Edwall: Jag trodde inte jag var missbrukare – jag hade fel

5. Man riskerar att bli bjuden på hemslagen bearnaise.
Hata detta. Om man hälsar på den där sura pappan i hallen på förskolan kan det visa sig att han bara har en stressrynka i pannan eftersom han jobbar natt som akutläkare och att hälsningen gör att han skiner upp. När man sen fortsätter prata kan det visa sig att han har ett mat- och vinintresse och bjuder hem en på middag där han serverar entrecôte med hemslagen bearnaise och en flaska Saint Estephe. När det sedan efter middagen visar sig att han även har en välfylld humidor och bjuder på en vällagrad Montecristo är det ju kört.

Så du ser ju. Det är inte bara positivt att hälsa på folk man inte känner. Tänk på det i fortsättningen när du väljer mellan att slå undan blicken i trappuppgången eller titta upp och hälsa på din granne.

Nisse Edwall

Plus: Äntligen fått plats i gruppspelet i Farsta Tennisklubb.

Minus: Algoritmer. Så trött på både att de finns och på att folk pratar om dem så himla mycket. Orka.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset