Det finns ju en massa nackdelar med att vara hemma med sitt barn, skriver Nisse Edwall.
Det finns ju en massa nackdelar med att vara hemma med sitt barn, skriver Nisse Edwall.

Jag fattar ju ändå att vi snubbar väljer att fokusera på jobbet och cashen i stället för att ta hand om våra barn, skriver Nisse Edwall.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Först såg det ut som att allt var peachy fine eftersom den nya statistiken från Försäkringskassan gav för handen att mäns uttag av föräldrapenningdagar ökat med 1,4 procent mellan 2018 och 2019. Nu var vi uppe i 29,3 procent. Jag ba: ”Jippie!”

Det finns ju en massa nackdelar med att vara hemma med sitt barn.

Men sen visade det sig att allt var värdelöst ändå eftersom det vid en närmare granskning visade sig att den procentsatsen handlade om uttag av föräldrapenning. När det gäller föräldraledighet ligger männen på 20 procent. Det betyder alltså att kvinnor i större utsträckning tar ut obetald föräldraledighet. Något som såklart, förutom att vara ofräscht i största allmänhet, bland annat betyder att kvinnor kommer få lägre pension. OCH SÅ SNURRAR ALLT PÅ I EN MEGADÅLIG SPIRAL.

Men när jag tänker efter så fattar jag ju ändå att vi snubbar väljer att fokusera på jobbet och cashen i stället för att ta hand om våra barn. Det finns ju en massa nackdelar med att vara hemma med sitt barn, fyra stycken faktiskt:

1. Det finns en överhängande risk att du får en närmare och bättre relation till ditt barn när du är pappaledig. Vilket i sin tur säkert kommer innebära att barnet i fråga ringer och vill ta en fika med dig sen när barndomen är över och du sitter kvar där ensam i din tomma lägenhet och undrar varför det är så tyst. Asjobbigt.

LÄS MER: Fredrik Tideman: Lollapaloozas vip-biljetter är ett jävla skämt

2. När du är hemma och tar hand om ditt barn finns det en sjukt stor risk att du råkar utveckla dina empatiska förmågor och på sikt blir en LITE BÄTTRE MÄNNISKA.

3. Det kanske dessutom helt plötsligt blir du som har koll på var barnens grejer ligger hemma vilket innebär att du inte kan sitta och fisa i soffan när ni ska hitta på nåt hela familjen utan att DU måste resa på dig och plocka fram bärsele, blöjväska och kassen med extrakläder, eftersom du är den enda som vet var de ligger.

4. Kanske vidrigast av allt: Du kommer med allra största sannolikhet få slumra i soffan med en sovande bebis på bröstet. Förutom att det är asvarmt så är det skitjobbigt eftersom hjärtat svämmar över av nåt skumt, kärlek eller vad det heter, samtidigt som kroppen fylls av en märklig känsla av harmoni som på sikt gör att du inte längre tycker att det där med att jobba var så jävla viktigt.

Och hur skulle det se ut?!

Nisse Edwall

Plus: Dry martini. Hur GOTT KAN NÅT VARA?!
Minus: Synd att det tydligen är skadligt att dricka en massa alkohol.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset