Istället för att kategoriskt ta avstånd från våra barn som sitter hukade framför skärmar istället för att spela hartsfiol borde vi sätta oss ner med dem och ta del av deras värld, skriver Nisse Edwall.
Istället för att kategoriskt ta avstånd från våra barn som sitter hukade framför skärmar istället för att spela hartsfiol borde vi sätta oss ner med dem och ta del av deras värld, skriver Nisse Edwall.

I dag är det ingen ordning överhuvudtaget. Barn driver vind för våg i en virtuell verklighet där de köper syntetiska droger, kollar snuffporr, säljer sig framför webcams och mordhotar varandra i kommentarsfält trots att de inte ens slutat förskolan. Hemskt är det!, skriver Nisse Edwall.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag minns när jag var barn: Då fanns ingen elektricitet, bilen var inte uppfunnen, mamma och pappa slavade på stearinljusfabrik och jag tvingades upp halv fyra på morgonen för att dra upp rovor, mjölka kor och mocka i lagården innan jag stapplade iväg till skolan för att bli pryglad av en maktfullkomlig sadist i några timmar innan det var dags att ansluta till mamma och pappa på fabriken och jobba fram till 02:00 då jag stöp i säng efter att ha fått i mig en tallrik välling med sillhuvuden.
Men så blev det också folk av mig.

LÄS MER: Nisse Edwall: Jag trodde inte jag var missbrukare – jag hade fel
I dag däremot är det ingen ordning överhuvudtaget. Barn driver vind för våg i en virtuell verklighet där de köper syntetiska droger, kollar snuffporr, säljer sig framför webcams och mordhotar varandra i kommentarsfält trots att de inte ens slutat förskolan. Hemskt är det!
Redan 1922 kunde man se hur de äldre förfasades över de yngre i Karl Gerhards kuplett Jazzgossen som på ett hånfullt sätt beskriver hur en ung man i Stockholm klär sig och för sig. Vuxna har sedan förfasats över ungdomen och vad de har för sig under hela 1900-talet. I början av 50-talet skrev psykiatern Nils Bejerot i debattboken Barn – Serier – Samhälle att tecknade serier är ”ett väsentligt mentalhygieniskt och kulturellt problem som angår oss alla”. Han menade att läsandet av serier gjorde barn aggressiva.

LÄS MER: Nisse Edwall: Hoppas mina barn glömmer mig när de blir vuxna

I början av 80-talet debatterades videovåldet flitigt vilket slutade med att det enligt lag var förbjudet att sprida filmer med våldsinslag mellan 1981 och 1989. Under samma period debatterades även hårdrocken en hel del. Bland annat i det numera klassiska inslaget i TV-programmet Svar direkt där Siewert Öholm grillade musikjournalisten Anders Tengnér om rockbandet WASP:s konstiga sätt att klä sig.

Exemplen på hur vuxenvärlden förfasat sig över ungdomen och oroat sig för vad de får sig till livs är således en gammal fin tradition.

Men istället för att kategoriskt ta avstånd från våra barn som sitter hukade framför skärmar istället för att spela hartsfiol borde vi sätta oss ner med dem och ta del av deras värld.

Vem vet, det kanske är askul.

Nisse Edwall
Plus: Ljust när jag hämtar på förskolan.
Minus: Den här förkylningen jag dragit på mig är verkligen inte okej.

LÄS MER: Nisse Edwall: Helt jävla stört är bara förnamnet

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset