Skytten Håkan Dahlby hade ingen lyckad dag med njurstensanfall, dåligt väder och missad OS-final.
Skytten Håkan Dahlby hade ingen lyckad dag med njurstensanfall, dåligt väder och missad OS-final.

Ett njurstensanfall var inte vad Håkan Dahlby hade önskat sig som uppladdning inför sin fjärde OS-start.Silvermedaljören från OS 2012 var långt från medaljskjutning i dubbeltrap den här gången – och slutade dagen inlagd på sjukhus.

Håkan Dahlby stönade och tog sig åt ryggen när han hade fullföljt sitt dagsverke på skyttearenan någon mil från Rio de Janeiro.

– Tabletterna jag fick hjälper inte. Det är en sak att man kan stänga av smärtan, men det här är alldeles för mycket. Jag har jätteont, säger han.

Håkan Dahlby hade förutom sin smärta svårbemästrade vindar att brottas med och slutade på 18:e plats med sina 121 poäng. Han var hela 14 duvor från final.

Andreas Löw, Tyskland, och James Willett, Australien, var bäst i grundomgången på 140 poäng – olympiskt rekord. När det skulle skjutas om guldet stod det dock mellan Fehaid Aldeehani, Kuwait, och Marco Innocenti, Italien. Den 49-årige kuwaitiern – som tävlar under neutral flagg eftersom hans nation stoppats från OS då ett lagförslag tillåter regeringen att påverka idrotten – vann med 26–24.

Det var under natten som medaljdrömmen i praktiken krossades av ett njurstensanfall.

– Jag vaknade halv ett med enorm smärta. Jag hade ingen aning om vad det var.

Diagnos i natten

Vid tretiden ställde SOK:s chefsläkare Per Andersson diagnosen njurstensanfall. Dahlby fick smärtstillande medel av olika slag, men ingen spruta.

Ingen svensk läkare var heller på plats på skyttearenan för att bistå Dahlby.

– Jag vill ju inte skylla på dem, men det hade varit bra att få mer hjälp, säger han.

När onsdagen blivit torsdag i Sverige hamnade Dahlby på sjukhus i Rio.

– Jag var först på sjukhuset i OS-byn, men jag behövde åka in till ett riktigt sjukhus. Jag väntar på röntgen och jag ska läggas in här nu, säger Dahlby till Expressen.

Per Andersson vill inte kommentera medicinering av aktiva.

– Det finns viss behandling med smärtlindring. Sedan är det inte mycket mer man kan göra. Vi gör helhetsbedömningar i alla lägen, säger Andersson.

– Och i bilden finns att det är ett hårt reglemente när det gäller nålar och OS.

Rockad gav OS-biljett

Den 50-årige Dahlbys biljett till sitt fjärde OS ordnades i första skedet av luftgevärsskytten Michaela Arvidsson. SOK gjorde det ovanliga att flytta kvotplatsen från damernas luftgevär till dubbeltrap för att Dahlby uppfyllt det kriterium som SOK har om att aktiva ska ha möjlighet att komma bland de åtta främsta.

– Nu ska jag gå in och gråta lite, det här var inte det jag hade räknat med. Jag har jobbat för det här i fyra år, tre och ett halvt i alla fall. Synd att allt det här skulle komma på just den här tävlingen, säger Dahlby.

– Det här hade kunnat gå mycket, mycket bättre. Den känslan jag hade i går eftermiddag, den var riktigt bra.

Onsdagens andra skytteguld, i pistol 50 meter, bärgades av sydkoreanen Jin Jong-Oh. Det var hans tredje raka OS-guld i disciplinen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset