Vinterns resa går till Fort Lauderdale

Johan Öberg

Florida är superhett i vinter. Och de flesta svenskar väljer storstaden Fort Lauderdale, strax norr om Miami, med milslånga stränder, kul shopping och pressade priser tack vare den billiga dollarn.


Strandlivet är så klart det som lockar mest. Solstolar och parasoller går att hyra, men ingen del av stranden är privat.
Framåt lunch blir det mycket folk på den breda, höghuskantade sand­remsan som sträcker sig så långt ögat kan se, men längst i söder, närmast kryssningsbåthamnen, förblir det ganska lugnt. Här är fint att strosa, plocka snäckor och se pelikanerna dyka efter fisk.

Shopping lockar allt fler turister till USA, på grund av priser lååångt under de svenska. Elektronik, kläder, skivor, böcker – utbudet är stort. Bästa samlade shoppingdagen får du på Saw­grass Mills Mall, Floridas största shoppingcenter, med flera hundra butiker.
På East Sunrise Street, nära stranden, ligger ett annat stort shoppingcenter, Galleria Mall, som är enklare att nå utan egen bil.

Kvällsnöjena
består av barliv och flanerande längs stranden och Las Olas Boulevard, inklusive nöjeskvarteret Riverwalk. Har man bil är indianägda Seminole Hard Rock Casino värt en tur. Här kan du spela bort en förmögenhet, lyssna på musik, äta och shoppa dygnet runt. Seminoleindianerna äger numera hela Hard Rock Cafe-kedjan.

Sevärt, bortom stranden, är framför allt Everglades. De väldiga våtmarkerna, där bland annat alligatorer stor­trivs, når ända fram till Fort Lauderdales västra förorter.
Inne i stan är en guidad ka­naltur given – hör vilka häpnadsväckande summor namngivna kändisar betalat för sina lyxkåkar med privat båtplats och var storfilmer spelats in, men räk­na inte med att se skymten av någon berömdhet. Museum of Art, i centrum, är värt några timmar, liksom Imaxbion strax intill. Men de verkliga utflyktshöjdarna finns längre bort – i Fort Lauderdale njuter du bäst av havet.     

3 utflykter du inte får missa

Spejsat rymdcenter

Här skjuts fortfarande raketer och rymdfärjor upp. Guidade turer inklusive ett museum med en imponerande samling rymdföremål, inklusive en gigantisk Saturn 5-raket och en rymdfärja du får gå in i. Lägg märke till alla krokodiler i träsken runt anläggningarna.


Bohemer i Key West

En halvdags resa över ett pärlband av korallöar tar dig till Key West – berömt för att Hemingway bodde här och för att vara USA:s gaytätaste stad. Stämningen bland de vackra husen i centrum är skön, ­bar­livet hett och solnedgångarna i Mexikanska golfen undersköna.


Glitter på stranden

I South Beach, Miami, finns de berömda pastellfärgade art décohusen. Stranden är finfin och här möts flärd och vanligt folk. Längs Ocean Drive och Collins Avenue trängs hotell, barer och gourmetrestauranger, där man kan få köa länge för ett bord och en sval limedrink.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset