Mannen döms för hets mot folkgrupp under en tennismatch i Båstad förra året.
Mannen döms för hets mot folkgrupp under en tennismatch i Båstad förra året.

Mitt under tennismatchen i Swedish Open i Båstad, som spelades mellan David Ferrer och Fernando Vardesco, sprang en man in på planen. Mannen är medlem i nazistiska NMR och skrek slagord som enligt tingsrätten var hets mot folkgrupp. Nu har han fått sin dom.

Semifinalen mellan David Ferrer och Fernando Vardesco pågick under Swedish Open i Båstad förra sommaren då en man tog sig in på planen.

Tennismatchen tv-sändes och mannen, en 22-åring, ska ha knutit näven, höjt den och flera gånger uttalat ”hell seger”, enligt åtalet.

Han åtalades för hets mot folkgrupp. Mannen har själv berättat att han är aktiv inom nazistiska NMR, Nordiska motståndsrörelsen. Han har vidare erkänt att han gjorde hälsningen av politiska skäl, men han menade att han inte gjorde sig skyldig till brott.

LÄS MER: Man ropade nazistiska slagord i Båstad

Men nu döms han för hets mot folkgrupp. Straffet blir villkorlig dom och 3000 kronor i böter.

”Budskapet som sådant för tveklöst tankarna till såväl dåtida som nutida nationalsocialistiska rörelser och de idéer om rasöverlägsenhet och rashat som förknippas med detta. Budskapet som förmedlats har alltså gett tydligt uttryck för missaktning av människor tillhörande andra folkgrupper än främst den nordiska”, skriver tingsrätten i domen.

”Det är uppenbart att NN insett också detta”. Rätten skriver vidare att ”med hänsyn till sättet som budskapet framförts och den stora spridning det fått är gärningen inte att bedöma som ringa”.

LÄS MER: Bakgrund: Det här vill nazisterna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset