NMR är på plats i Almedalen och har fått tillstånd att demonstrera utanför RFSL, vilket har upprört många. Men vad kan polisens göra och vilka gränser har yttrandefriheten? Metro har frågat Carina Skagerlind vid polisen och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Varför får NMR demonstrera utanför RFSL?

– Om en organisation ansöker om att få ha en allmän sammankomst på en ledig plats har polisen väldigt små möjligheter enligt gällande lag att säga nej, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

När får polisen säga nej till en demonstration?

– Vi får säga nej om vi tror att det blir en allvarlig trafikstörning eller om det kan leda till svårare oordning. Vad en svårare oordning är har prövats juridiskt och det är oerhört svår oordning som avses. Annars har vi inte möjlighet att säga nej.

För att något ska räknas som svår oordning krävs det en rättslig prövning. Till exempel prövades störningen under Annie Lööfs tal, då NMR buade vid sidan av scenen. Den situationen räknades enligt lagen inte som en svår oordning.

– Här kunde trots allt mötet hållas och man hörde vad talaren sa. Då går det inom ramen för vad som är tillåtet, säger Carina Skagerlind.

Hur kommer polisen att upprätthålla säkerheten vid NMR:s demonstrationer?

– Vi har planerat för Almedalen i flera år och lär oss hela tiden av de erfarenheter polisen gör över landet. Vi har dessutom en rad resurser för att försöka minimera att det blir störningar på det här torget, säger Carina Skagerlind.

LÄS MER: Annie Lööf: Vi måste visa att Sverige aldrig kommer tillhöra hatarna

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är en stark företrädare av yttrandefriheten och ser en stor vikt i att låta NMR demonstrera.

Vad tycker du om att bland annat RFSL ungdom och en rad riksdagsledamöter lämnat Almedalen för att ta avstånd från NMR?

– Att åka bara för att NMR är där och demonstrerar är att ge upp. Det är klart att det är problematiskt att man inte kan samsas. Men man kan inte hindra någons rätt att demonstrera för att någon annan tar illa upp. Det är rättigheter som tillkommer alla, säger Nils Funcke.

Ska det vara svårt att lagligt bryta upp en demonstration?

– Bara för att någon protesterar vilt eller högt kan man inte ställa in för andra som inte beter sig så. Men är det allvarliga störningar gör poliserna förstås sitt jobb som bryter upp demonstrationen.

LÄS MER: Ex-kriminella omringade nazister: “Vi ville visa trygghet”

Vissa har velat förbjuda NMR från att demonstrera. Vad tycker du om det?

– Det är farligt att tumma på grundlagen. Det finns förstås gränser i yttrandefriheten, som till exempel hets mot folkgrupp, men att gnaga mer på mötesfriheten, det är ett sätt för demokratin att ta död på sig själv.

Det säger lagen om demonstrationer

  • Ordningslagen är den lag som reglerar rätten att använda en offentlig plats för bland annat demonstrationer.
  • Alla har rätt att demonstrera, men det krävs ett tillstånd från polisen för att få utföra demonstrationen.
  • Polisen får endast vägra ett tillstånd i undantagsfall. Dessa kan vara om demonstrationen kommer att skapa svåra trafikstörningar, om en annan demonstration redan är bokad på platsen, eller om det är nödvändigt för säkerheten och ordningen på platsen.

NMR i Almedalen

  • NMR har beviljats tillstånd att hålla torgmöte på Södertorg nära Almedalen. Totalt har organisationen fått tillstånd för fem timmar i sex dagar. Den första dagen var tisdagen den 3 juli.
  • I närheten av den bestämda platsen har RFSL sina lokaler. RFSL ungdom valde att ställa in sina åtaganden i Almedalen som svar på NMR:s närvaro.
  • En rad riksdagsledamöter har också valt att lämna Almedalen på grund av NMR.
  • Under Annie Lööfs partiledartal, onsdagen den 4 juli, stördes talet av utrop från NMR.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset