Michael Nobel har beskyllts för att vara en bedragare när han ville ge pris till unga forskare. – Har Nobelstiftelsen monopol på mitt namn?, frågar han sig.

Michael Nobel portades från konferensen Nano TX 07 i Dallas efter att Nobelstiftelsen beskyllt honom för att utnyttja sitt efternamn för att dela ut ett energipris som går under arbetsnamnet "Michael Nobel Energy Award".

– Det är ett solklart fall av renommésnylteri och varumärkesintrång, säger Michael Sohlman, vd för Noblestiftelsen.

Michael Nobel är själv erkänd forskare och just nu gästprofessor vid Tokyo Tech i Japan . Tillsammans med Gustaf, Peter och Philip Nobel har han bildat "Nobel Charitable Trust Foundation", som ska uppmuntra utveckling av förnyelsebar energi.

Alfred Nobel är Michaels morfars fars bror, men enligt honom själv är priset snarare i Alfred Nobels bror Ludvigs anda. Ludvig Nobel var precis som sin bror uppfinnare, men är mest känd för att han byggde upp ett oljeimperium i Ryssland.

– Det fanns till och med ett Ludwig Nobel-pris som delades ut några gånger under 1800-talet, redan innan Nobelpriset hade instiftats, säger han till Metro.

Till skillnad från Nobelpriset skulle Michael Nobel Energy Award gå till allt från unga lovande forskare till företagsledare som är framgångsrika inom hållbar utveckling.

Vinnaren får heller inte några pengar, utan bara ett diplom och en medalj. Michael Nobel håller inte med om att han snyltar på sin förfaders namn.

– Jag har gång på gång sagt att det inte var något Nobelpris, som tur är har jag det i skrift, säger Michael Nobel.

Enligt Michael Sohlman ger inte efternmamnet en automatisk rätt att använda "Nobel" hur som helst.

– Nobelpriset är inte bara kopplat till Alfred Nobel, utan med alla pristagare som mottagit det genom åren.

Michael Nobel hoppas att en rättslig process nu ska klargöra hur han och hans släktingar har rätt att använda sitt namn.

– Hade vi hetat Andersson hade det nog inte Nobelstiftelsen retat sig på det, men nu råkar vi heta Nobel. Det är en intressant filosofisk fråga, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset