Jämtlands coach Torbjörn Gehrke är övertygad om att klubben hittat rätt med årets importer. Arkivbild.
Jämtlands coach Torbjörn Gehrke är övertygad om att klubben hittat rätt med årets importer. Arkivbild.

Inför basketpremiären är mycket redan avgjort. Valet av importer är ju gjort.Jämtland lade flera hundra timmar på att hitta rätt.– Jag är jäkligt nöjd där jag sitter, säger tränaren Torbjörn Gehrke.

Om man vill spetsa till det lite avgörs basketligan under sommaruppehållet. Det är då klubbarna jagar sina importer och träffar de rätt är mycket vunnet.

Det är inget enkelt arbete.

Utbudet är enormt men knappa resurser placerar de svenska lagen långt ned i näringskedjan.

Om det drar ut på tiden och luckorna som ska fyllas blir för många tenderar arbetet att reduceras till ett lotteri.

Just av den anledningen började Jämtland att leta redan innan förra säsongen var över. Mellan mitten av mars och mitten av maj ägnade tre personer tillsammans en heltid på att undvika alla falluckor och på att få rätt signaturer på avtalen.

– Nu är jag så säker som man kan vara på att vi har gjort ett fantastiskt val av importer. Det känns tryggt, otroligt tryggt. Det är en skön känsla, säger Torbjörn Gehrke till TT.

Strök tre spelare

Jämtland började med att binda upp förra säsongens EU-spelare Jaan Puidet, Estland, och Dino Cinac, Kroatien, för en fortsättning i Östersund.

Därmed återstod tre vakanser i truppen – och blickarna vändes mot det digra utbudet av amerikaner. En pool på 50 tänkbara spelare krymptes till fem ekonomiskt realistiska alternativ per position – och det tunga jobbet inleddes.

– Speltekniskt kan du nästan vara säker på att du tar in rätt spelare även om du väljer sex spelare. Det du inte kan ta reda på är hur de är som människor, personer vid sidan av. Det tar för mycket tid att gå in på djupet. Nu pratade jag med studievägledare, lagkamrater, coacher, motståndarcoacher och agenter. Vi strök tre spelare som det fanns rödflagg för personlighetsmässigt: på grund av deras attityd eller egoism eller att de inte tog i, säger Torbjörn Gehrke.

I mitten av juli hade Jämtland tecknat avtal med guarden Jabril Durham samt forwardsduon Preston Purifoy och Mike Bruesewitz.

"Kan slå alla lag"

Flera av spelarna som valdes bort av ekonomiska orsaker finns kvar på marknaden och efter att de inte har hittat någon arbetsgivare har kraven sänkts.

Torbjörn Gehrke ångrar inte sina val:

– Jag är inte säker på att jag skulle vilja byta ut någon. Nu har jag fått smaka på dem, testat dem lite grand. Du får en initial känsla som väldigt sällan ljuger. Väldigt sällan.

Efter några magra år nämns Jämtland med respekt i förhandssnacket och ses som en stark utmanare till favoritkvartetten Södertälje, Norrköping, Luleå och Borås.

– Det här är första gången sedan jag var i Solna som jag har ett lag som kan slå alla lag utan att de måste ha en dålig dag. Sen är det en helt annan sak att säga att vi kan vinna ett SM-guld men jag tror inte att någon räknar bort oss. Jag tror inte att någon skulle bli extremt förvånad om vi skulle sno en kvartsfinal, säger Torbjörn Gehrke.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset