Nokia och Microsoft vill att EU granskar Google
Nokia och Microsoft vill att EU granskar Google

En lång rad storföretag, däribland Nokia och Microsoft, klagar hos EU-kommissionen om att Google med sitt operativsystem Android snedvrider konkurrensen och låser fast konsumenterna.

De 17 bolagen har slagit sig samman i något de kallar Fairsearch.org. I sitt klagomål till kommissionen skriver de att Android fanns i 70 procent av alla smarta mobiler som såldes senaste kvartalet och att Google plockade hem 96 procent av reklamintäkterna från mobila sökmotorer.

Huvudkritiken mot Google är att bolaget genom vilseledande eller bedrägligt beteende stänger ute konkurrenterna i mobilsystemet.
– Google använder Android som en trojansk häst för att lura partners, skaffa sig monopol på mobil handel och för att ha full kontroll på konsumenternas data, säger den Bysselbaserade advokaten Thomas Vinje som företräder Fairsearch.org.

– Vi vill att kommissionen agerar snabbt för att skydda konkurrensen och innovationen på den här viktiga marknaden. Om det inte sker uppmuntras Google att missbruka sin dominerande ställning precis som man gjort i datorerna.

Som exempel på missbruket pekar han på att telefontillverkarna, för att få tillgång till Maps, YouTube eller Play också måste installera andra Google-appar som ligger som förval i telefonerna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset