Nord- och Sydkoreas ledare säger att de gemensamt kommer ansöka om att arrangera sommar-OS.
Nord- och Sydkoreas ledare säger att de gemensamt kommer ansöka om att arrangera sommar-OS.

Nordkorea och Sydkorea har enats om att den koreanska halvön ska bli ett fredligt område utan kärnvapen och kärnvapenhot. Nordkorea tillåter internationella observatörer och länderna ska nu gå samman för att arrangera sommar-OS.

Nordkorea kommer tillåta internationella observatörer att övervaka en permanent nedmontering av landets viktigaste robotanläggningar.

Det säger Sydkoreas president Moon Jae-In, på ett toppmöte mellan Nord- och Sydkoreas två ledare i Pyongyang. Det rapporterar TT.

– För första gången någonsin har Nord- och Sydkorea kommit överens om specifika steg för en denuklearisering. Det är ett väldigt betydelsefullt framsteg, säger Moon Jae-In i sitt tal och fortsätter:

– Nordkorea har gått med på att nedmontera Tongchang-ris i närvaro av internationella experter.

Även Nordkoreas Kim Jong Un talade för en lovande framtid.

– Världen får nu se hur vi, som lidit av att separeras, kommer avgöra var egen framtid, säger Kom Jong-Un.

LÄS MER: Uppgifter: Nordkorea försöker lura USA – tillverkar fortfarande kärnvapenbränsle

Vill arrangera gemensamt OS

Den nordkoreanske ledaren säger även att han lovat president Moon Jae-In att han inom snar framtid ska besöka Seoul.

Om Kim Jong-Un håller sitt löfte blir det första besöket i grannlandet av en nordkoreansk ledare sedan den koreanska halvön delades, på 1950-talet.

Under mötet kom även de två länderna – som inte slutit fred sedan kriget 1950 – med beskedet att de både länderna kommer jobba för att få till en ansökan om att arrangera sommar-OS år 2032.

Redan i Tokyo-OS 2020 kommer de båda länderna att delta som ett enat land i tävlingarna, enligt ett uttalande, skriver TT.

LÄS MER: Här skakar Trump och Kim Jong-Un hand – därför möts de

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset