Nordeas vd, Casper von Koskull, har sedan Panama skandalen avslöjades hävdat att nya interna regler tillkom 2009 som för att förhindra den här typen av verksamhet. Men den här affären ska ha pågått så sent som 2015.
Nordeas vd, Casper von Koskull, har sedan Panama skandalen avslöjades hävdat att nya interna regler tillkom 2009 som för att förhindra den här typen av verksamhet. Men den här affären ska ha pågått så sent som 2015.

SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjar att Nordea lånat ut miljarder till ryskt lyxbygge via skatteparadis. Som låntagare står en förmögen oligark från Kazakstan med nära band till landets envåldshärskare.

SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjar att Nordea genom ett avancerat och kontroversiellt upplägg lånat ut flera miljarder till ett lyxbygge i Moskva. Lånen har inte gått direkt till Ryssland utan till tre brevlådeföretag i skatteparadis.

► LÄS MER: Läckta dokument: Putin och Nordea i gigantisk skattehärva

Enligt ”Uppdrag granskning” ägs de brevlådeföretagen av brevlådeföretag som i sin tur ägs av brevlådeföretag. Bolagen byter ägare sinsemellan och skapar en nästintill ogenomtränglig ägarstruktur.

Nordeas vd, Casper von Koskull, har sedan Panama-skandalen avslöjades i söndags hävdat att nya interna regler tillkom 2009 för att förhindra den här typen av verksamhet. Men ”Uppdrag granskning” avslöjar att den här affären pågått så sent som 2015.

Lånen spåras till bolaget Maughham i Panama. Därifrån går stora summor pengar vidare till bankkonton i Schweiz. Bolagets företrädare är en kvinna som företrätt 11 000 bolag. Hon är en så kallad målvakt som får betalt för att skriva under dokument.

► LÄS MER: 9 saker du behöver veta om Panama-läckan

Men i de hemliga dokumenten gällande Nordeas lån som ”Uppdrag granskning” tagit del av avslöjas att den egentliga ägaren av alla de inblandade brevlådeföretagen är Serzjan Zjumasjev. En förmögen oligark från Kazakstan med nära band till Nursultan Nazarbajev.

Nordeas vd har tackat nej till att medverka i en intervju med "Uppdrag granskning". I ett mejl skriver banken att de inte kommenterar enskilda kunder, men att det ibland är okej med den här typen av strukturer, och att det är vanligt att man använder brevlådeföretag i Ryssland.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott Ekonomi