"Skojare". "Ekonomisk vettvilling". "Känd skumraskfigur". "Rövarflicka". Med dessa epitet har banken Nordea från 1970-talet fram till 1995 beskrivit potentiella problemkunder, i ett hemligt register med över 2 000 personer, kallat "Nordea Black Book", skriver Svenska Dagbladet.

– Alla banker förde liknande förteckningar för att undvika kreditförluster, säger bankens kommunikationschef Helena Östman, som tillägger att "detta nu är historia".

Samtliga 2 000 personer är registrerade med fullständiga namn och personnummer, ofta kombinerade med subjektiva eller nedsättande omdömen. "Olämplig! Bilhandlare av zigenarsläkt", står det om en person. "Olämplig. Ej straffad men umgås med gränslandsmänniskor. Försiktighet tillrådes", står det om en annan. "Bedragare och svindlarsläkt med far och två söner, vilka tveklöst går i pappans fotspår", om en tredje. Svenska Dagbladet har pratat med personer som finns med i registret, som bland annat vittnar om att de haft problem att få lån.

– Jag har påverkats. Det har varit kyligt överallt hos finansbolag. Jag är övertygad om att den här listan har fått spridning, säger en företagare som i registret kopplats samman med en man han aldrig säger sig ha träffat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset