"Det spelar ju ingen roll hur bra säkerhet som bank-ID och internetbanken har när det kommer till att människor själva lämnar ut sina uppgifter."
"Det spelar ju ingen roll hur bra säkerhet som bank-ID och internetbanken har när det kommer till att människor själva lämnar ut sina uppgifter."

Så kallade Bank-id-bedrägerier har blivit allt vanligare. Bedrägerierna bygger i regel på att du som privatperson luras att uppge koden till ditt Bank-id. Personer som öppnar Nordeas app varnas nu av företaget själva.

”Just nu ringer bedragare som påstår sig vara från Nordea upp våra kunder. Syftet är att lura dig att signera något med mobilt BankID eller kort och kortläsare.” Så inleds ett meddelande privatpersoner som använder sig av Nordeas bank-app möts av när de startar appen.

LÄS MER: Mitt Instagramkonto hackades – så gör du för att det inte ska hända dig

– Det senaste året har vi märkt att bedragare ringer våra kunder och uppger sig vara personal på Nordea för att komma åt deras uppgifter. Som kund är du skyldig att aldrig lämna ut dina uppgifter, säger Nordeas kommunikationschef Magnus Nelin, till Expressen.

Metro kunde tidigare i år berätta om den här typen av bedrägerier. Ibland handlar det om personer som ringer upp bankkunder och låtsas komma från banken, ibland handlar det till exempel om sajter som utåt sett ser ut som myndigheters sajter. Syftet är dock detsamma, att få dig kontroll över ditt Bank-id.

Det är fortfarande vanligare med olika former av kreditkortsbedrägerier, men Bank-id-kapningar kan vara mycket skadligare då bedragaren kan få full kontroll över ditt bankkonto och även logga in som dig hos olika myndigheter.

LÄS MER: Har du fått ett sådant här ”faktura”-mail? Ta bort det genast

Bankerna arbetar kontinuerligt för att förbättra sin säkerhet, men det räcker inte alltid – bedrägerierna kan fortgå eftersom människor helt enkelt blir lurade.

– Det spelar ju ingen roll hur bra säkerhet som bank-ID och internetbanken har när det kommer till att människor själva lämnar ut sina uppgifter. Men det är svårt, bedragarna är skickliga, säger Jan Olsson, chef på Nationellt bedrägericentrum, till Expressen.

Nordeas egna tips för sina kunder är att själva ringa upp Nordea om någon ringer och säger sig komma från banken. Då kan man kontrollera om personen verkligen är den hen utgör sig vara.

Så skyddar du dig mot bedragarna

1. Lämna aldrig ut detaljerade uppgifter om dig själv på sociala medier, som till exempel bankkortsnummer eller koden till ditt Bank-id.

2. Kolla alltid så att sajten du ska logga in på är äkta. I webbadressfönstret i din webbläsare ska du alltid kolla efter ett i regel grönt hänglås när du befinner dig på en sida där känsliga uppgifter lagras, finns hänglåset betyder det att webbsidans identitet är verifierad och att du surfar säkert.

3. Kom ihåg att myndigheter aldrig ber dig att uppge ditt lösenord via mail eller SMS.

LÄS MER: Allt fler bedrägerier med Bank-id – så här skyddar du dig

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset