Casper von Koskull
Casper von Koskull

Nordea förklarar i dag på en presskonferens hur det kommer sig att banken lånat ut miljardbelopp till en kazakisk oligark.

Det finns inga bevis för att banken använts för skatteflykt, enligt vd Casper von Koskull.

- Vi vill vara väldigt öppna och transparenta i den här frågan, säger Nordeachefen Casper von Koskull, när han inleder presskonferensen.

- Vi tar denna situation väldigt allvarligt, tillägger han.

Enligt SVT:s Uppdrag granskning har Nordea lånat ut flera miljarder kronor till brevlådeföretag utomlands som ägs av Serzjan Zjumasjov som beskrivs ha nära band till Kazakstans diktator Nursultan Nazarbajev. Pengarna användes till att bygga ett shoppingcenter i Moskva.

Accepterar inte skatteflykt

Enligt Koskull accepterar Nordea inte att banken används som plattform för skatteflykt.

- Vi har ändrat våra procedurer, vi har ändrat våra rutiner, för att försäkra oss om att detta inte ska hända, säger han.

Nordeachefen tillägger att offshore-transaktioner kan vara acceptabla i exceptionella fall, men när sådana strukturer sätts upp för klienter kräver Nordea att man följer lagar, regler och bankens policy.

- Den här typen av strukturer är en realitet i dagens affärsliv.

Ändrad policy

Med sig på presskonferensen har Casper von Koskull två Nordea-chefer, som bland annat uppger att ett stort antal kunder med brevlådeföretag i skatteparadis har sedan 2009 lämnat Nordea då banken ändrade policy i frågan om skatteplaneringsupplägg.

Enligt Snorre Storset, chef för kapitalförvaltning, är det inte heller Nordea som sätter upp några brevlådeföretag eller som har köpt brevlådeföretag av advokatbyrån Mossack Fonseca, varifrån läckan om omfattande skatteflykt som kallas Panama-läckan kommer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi