FN:s nya hållbarhetsmål och hot från Ryssland står på dagordningen när Nordens statsministrar möts för Nordiska rådets årliga session som hålls på Christiansborg i Köpenhamn.
FN:s nya hållbarhetsmål och hot från Ryssland står på dagordningen när Nordens statsministrar möts för Nordiska rådets årliga session som hålls på Christiansborg i Köpenhamn.

FN:s nya hållbarhetsmål stod i centrum när Nordens statsministrar drog i gång Nordiska rådets årliga session. Men det spända läget i Östersjön kommer sessionen inte att blunda för innan Köpenhamnsmötet är över på torsdag.

Statsminister Stefan Löfvens (S) möte med påve Franciskus i Skåne följs av ett toppmöte med Nordens statsministerkollegor på andra sidan Öresund, som tillsammans med en rad ministrar och parlamentariker deltar under Nordiska rådets 68:e session.

Parlamentariker och statsministrar lade kraft på FN:s nya hållbara utvecklingsmål under temadebatten som öppnade mötet, med fokus på hur Norden kan bidra för att uppnå målen. Men när EU-ledare möttes för knappt två veckor sedan stod en "strategisk diskussion" om unionens relation till Ryssland på dagordningen och även den här gången är säkerhets- och försvarsfrågor i centrum.

Mer konkret framöver

– Jag vet inte hur mycket försvars- och säkerhetsfrågorna präglar själva sessionen, men situationen i Östersjön kommer vi att förhålla oss mycket mer konkret till under kommande år, säger Henrik Dam Kristensen, president för Nordiska rådet, till TT och betonar att Nordiska rådet inte bör fokusera på att två av länderna, Sverige och Finland, inte har medlemskap i Nato eftersom alla står inför samma utmaningar.

– Vi måste i stället fokusera på hur vi tillsammans kan öka uppmärksamheten på de konkreta utmaningar som Putin och Ryssland ger oss.

Flera EU-länder oroas av Rysslands agerande i Ukraina och i Syrien. Med en rysk upprustning och ett provocerande militärt uppträdande i Östersjöregionen späs oron på – inte minst för länder i Norden.

Den spända situationen i Östersjön blir därmed en punkt som ligger högt på dagordningen även vid det här toppmötet.

Efterlyser granskning

TT: Hur orolig ska Nordens befolkning vara över säkerhetsläget i Östersjön?

– Man ska akta sig för att överdriva. Men vi ska samtidigt låta bli att vara likgiltiga i förhållande till vad som sker. Från Rysslands sida sker en rad överträdelser av internationella spelregler, om inte dagligen så mycket ofta. Upptrappningen i Kaliningrad ger anledning till eftertänksamhet, säger Henrik Dam Kristensen.

Säkerhetsfrågan kommer att dryftas när ett medlemsförslag från den konservativa partigruppen i Nordiska rådet tas upp. Gruppen tycker att nordiska regeringar bör granska planerna på en ny rysk gasledning, Nord Stream 2, utifrån flera perspektiv, till exempel säkerhet och miljö.

– Är Europa betjänt av mer rysk gas eller mindre rysk gas? För mig är det väldigt enkelt att det är mindre rysk gas. Därför ska man se den utifrån ett försvars- och säkerhetspolitiskt perspektiv, säger riksdagsledamot Hans Wallmark (M), ordförande för den konservativa gruppen i Nordiska rådet.

Statsminister Stefan Löfven vill att saken ska analyseras på EU-nivå, att det finns flera frågetecken som måste rätas ut.

– Frågan har lagts på kommissionens bord, säger han.

Pontus Lundahl/TT
Statsminister Stefan Löfven deltar i ett nordiskt toppmöte i Köpenhamn. Arkivbild.
Lars Larsson/TT
Statsminister Stefan Löfven med sina nordiska kollegor Lars Løkke Rasmussen (Danmark), Sigmundur David Gunnlaugsson (Island), Erna Solberg (Norge) och Juha Sipilä (Finland) vid Nordiska rådets presskonferens i Reykjavik i fjol. I dag möts de igen, förutom Gunnlaugsson, som lämnat ämbetet. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset