Svein Arne Hansen, ordförande i Europeiska friidrottsförbundet och ledamot IAAF:s styrelse samt Björn Nilsson, ordförande i Svenska Friidrottsförbundet, på plats inför Lidingöloppet.
Svein Arne Hansen, ordförande i Europeiska friidrottsförbundet och ledamot IAAF:s styrelse samt Björn Nilsson, ordförande i Svenska Friidrottsförbundet, på plats inför Lidingöloppet.

I december röstar internationella friidrottsförbundet IAAF om ett förslag på nya stadgar, för att minska möjligheten till korruption.Många av förslagen bygger på en nordisk modell.– Mycket av det som står här har vi Sverige och i Norge, säger Svein Arne Hansen, ordförande i det Europeiska friidrottsförbundet.

Hansen, som tillträdde som ordförande för det europeiska förbundet i fjol och som även sitter med i IAAF:s styrelse, har med sig utkastet till de nya stadgarna till Stockholm, där han i helgen ska se Lidingöloppet.

När britten Sebastian Coe valdes till ny ordförande i IAAF fick han beskedet att det skulle ta år att förändra den korrupta organisationen. Han gav styrelsen två månader – för att i alla fall arbeta fram ett förslag att utgå ifrån.

– Vi försöker lägga in mycket av det vi i dag kallar "good governance", säger Svenska friidrottsförbundets ordförande Björn Nilsson.

Förslaget hanteras i december

Det internationella friidrottsförbundet har den senaste tiden skakats av flera skandaler, och den förre ordföranden Lamine Diack, anklagas för att ha tagit emot mutor i utbyte mot att mörklägga rysk dopning.

– Tidigare, om man ska förenkla, så hade ordföranden all makt och kunde egentligen fatta egna beslut på egna grunder – och gjorde det. Och visade sig sedan också vara korrupt, säger Björn Nilsson.

– Mycket av det här nya påminner om hur ett börsbolag styrs, med revisorer.

IAAF ska ta ställning till förslaget på nya stadgar på ett möte 3 december.

– Med det här på plats, om det som vi hoppas går igenom, kan det inte ske igen. Det kan ske annat, men inte just det.

Svein Arne Hansen menar att de nordiska länderna är ledande när det kommer till sunda strukturer i förbundstopparna. Själv var han länge ordförande i det norska friidrottsförbundet och hoppas nu få med resten av världen på tåget.

– Vi har ju det här som grundvärderingar. Men det är inte så lätt att få in det i många andra länder i världen. Där handlar det mycket om en "starke man".

"Friidrotten har inget att dölja"…

Efter det senaste mörka året för friidrotten, som förutom korruptionen brottats med främst den ryska dopningsskandalen, hoppas båda två att förslaget ska gå igenom för att inte den goodwill som nu byggts upp ska gå förlorad i allmänhetens ögon.

– EM i Amsterdam var ett fantastiskt mästerskap. Det känns som om det var det stora skiftet, då slog det om från all den skit vi har haft den senaste tiden, säger Svein Arne Hansen.

– Jag känner inte att det är det stora problemet för friidrotten i Europa, men för friidrotten i världen är det det. Jag har känslan att vi inte har något att dölja, i vare sig Norge eller Sverige.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset