Textil- och datorkonstnären Charlotte Johannesson från Skanör medverkar i utställningen i Nordiska paviljongen. Pressbild.
Textil- och datorkonstnären Charlotte Johannesson från Skanör medverkar i utställningen i Nordiska paviljongen. Pressbild.

De svenska konstnärerna Charlotte Johannesson och Nina Canell finns med i den samnordiska grupputställning som görs till Venedigbiennalen 2017.

Efter att under några år ha upplåtit den Nordiska paviljongen till ett land åt gången återgår man nu till den gamla ordningen med gemensamma grupputställningar för Norge, Finland och Sverige. Kurator för årets utställning är svenske Mats Stjernstedt, snart ny chef på Malmö Konsthall, vars utställning heter "Mirrored". Tanken är att konstverken ska ifrågasätta ländernas respektive självbilder och de stereotyper som projiceras på dem.

Charlotte Johannesson, född 1943 och sprungen ur 1960-talets alternativrörelse, är vävkonstnären som började översätta textilkonst till datorbaserade pixlar. Nina Canell, född 1979, kommer från Växjö och bor numera i Berlin. I sin konst använder hon sig ofta av oväntade och vardagliga material som exempelvis plastsladdar och tröjludd. Utställningens äldsta innovatör är norska Siri Aurdal, född 1937, från Oslo.

Även Mika Taanila, Pasi "Sleeping" Myllymäki och Jumana Manna ställer ut i den Nordiska paviljongen.

Venedigbiennalen öppnar den 13 maj 2017.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset