Margot Wallström (S), utrikesminister och nordisk samarbetsminister för Sverige. Arkivbild.
Margot Wallström (S), utrikesminister och nordisk samarbetsminister för Sverige. Arkivbild.

De nordiska länderna har slipat och filat på hur ett utökat samarbete i frågor om integration av invandrare ska se ut.

– Det har varit ett konstruktivt möte, säger Margot Wallström (S), utrikesminister och ny nordisk samarbetsminister för Sverige, till TT efter att hon träffat sina kollegor i Köpenhamn.

I fråga om integrationen ska bland en central upprättas som ska vara idébank och underlätta koordination mellan statliga myndigheter, kommuner och frivilligorganisationer. I ett första skede ska befintlig kunskap och forskning om integration kartläggas noggrant. På längre sikt ska ett större nordiskt forskningsprogram startas.

På tapeten var även ett nytt samarbetsprogram för områden av ömsesidigt nordiskt-ryskt intresse – mellan myndigheter, utbildningsinstitutioner, tankesmedjor, medborgarorganisationer och näringslivsorganisationer.

Wallström berömmer också en rapport skriven av ministerrådets generalsekretare Dagfinn Høybråten, som heter Nordens tid är nu.

– Vi märker ju som aldrig förr en efterfrågan, från Afrika till USA, på vår samarbetsform: hur vi kan förbli goda vänner, och det som kallas den nordiska modellen – när det gäller allt från konflikter mellan arbetsmarknadens parter, till jämställdhetsfrågor och till synen på hållbarhet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset